Αισιοδοξία Δ. Κουσελά για την πορεία των εσόδων

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 18:15

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, για την πορεία των εσόδων, κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Ο Προϋπολογισμός δεν είναι εικονικός, ούτε ανεφάρμοστος, ειδικά στον τομέα των εσόδων. Το 2011, προβλέπεται μικρότερη ύφεση στην οικονομία, θα έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα και οι προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών. Για μας προέχει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών, να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που στοιχηματίζουν στην καταστροφή της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς.

Η όποια υστέρηση παρατηρείται στα έσοδα, οφείλεται στη φοροδιαφυγή, «που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα έτος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για το 2011, ευοίωνες παρουσιάζονται οι προοπτικές του έργου του αναμορφωμένου ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ, η αναδιοργάνωση των οποίων θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες.

«Επίκειται η λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος "Ελεγξις". Πλήρης μηχανογραφική υποστήριξη όλων των ελεγκτικών εργασιών. Επισπεύδουμε την απονομή δικαιοσύνης στα φορολογικά, βάζουμε τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που κρατούσαν από επτά έως δέκα χρόνια. Εισάγουμε για πρώτη φορά με το φορολογικό νομοσχέδιο, διαδικασία εκούσιας εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Αξιοποιούμε από το 2011 νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη-εφορίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουσελάς.

Σχετικά με την εξίσωση των φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, διευκρίνισε πως αυτή θα ισχύσει από την 15η/10/2011, χωρίς να έχει αποφασιστεί σε ποια τιμή θα «κλειδώσει».

Σε κάθε περίπτωση, «θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - ήδη υπάρχει στον Προϋπολογισμό ένα κονδύλι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ - και θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια για την κατανομή του κονδυλίου το 2011-12».

Για τις επικρίσεις της ΝΔ, πως η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική βυθίζει την οικονομία σε ύφεση, ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως «το να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας, δεν είναι εμπόδιο, αλλά κύρια προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Όποιος το παραβλέπει, αυταπατάται, ή εξαπατά τους πολίτες (…) Δεν είμαστε τρελοί να περικόπτουμε μισθούς και συντάξεις».

Απαντώντας, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε «οικονομικά αναποτελεσματικό» το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση, με δεδομένες τις αποτυχίες στους στόχους του Μνημονίου, κατά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του.

«Ο κ. υπουργός απέφυγε να πει πως οι στόχοι για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν δύο φορές μέσα σε έξι μήνες. Αποκλίσεις έχουμε και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υστερήσεις που αναγνωρίζονται και από την ίδια την Κομισιόν. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,1% σε σχέση με το 2009, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25%, ο κύκλος εργασιών στις μεταφορές 15%», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην προτροπή του υπουργού Οικονομικών να διευκρινίσει η ΝΔ σε ποιους συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού θα επέφερε τροποποιήσεις, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι κωδικοί έχουν κατατεθεί εκ μέρους του κόμματός του - κάτι που αμφισβήτησε στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς.

«Η ΝΔ υπερψηφίζει επί της αρχής διάφορα νομοσχέδια, με σχόλια που μας κάνουν να προτιμούμε να είχε καταψηφίσει», ανέφερε ο κ. Αλευράς.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προϋποθέτει αναθεώρηση του χρέους: «Ακόμα κι αν δέχονταν οι δανειστές μας "κούρεμα 50%" και το αντέχουν οι τράπεζές μας, θα μας χρειάζονταν άλλα 30 δισ. για να αποπληρώσουμε δανεικά. Ακόμα κι αν τα βρίσκαμε, με τι χρήματα θα δίναμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όπως ζητάτε; Κι αν δώσουμε στην υγεία και την παιδεία, πού θα φτάσει το χρέος;» αναρωτήθηκε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση, αλλά και από τη ΝΔ, να διευκρινίσουν «ποιες πολιτικές οδήγησαν στο χρέος». Ο ίδιος υποστήριξε: «μας οδήγησε μονάχα η "σπατάλη του δημοσίου τομέα"; Όχι. Είναι και η διαχρονική πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, να στηριχθούν οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών με τεράστιες φοροαπαλλαγές, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι οι στρατιωτικές δαπάνες για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που εξυπηρέτησαν τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κι άφησαν πίσω τους μεγάλο χρέος. Αποδεικνύεται το δίκιο που είχε το ΚΚΕ, όταν έλεγε ότι η συμμετοχή μας στην ΕΟΚ θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, που ήταν αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών που έκανε η αστική τάξη, για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι».

Mε την ιδιότητα της εισηγήτριας εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «υπάρχει άμεση ανάγκη σαρωτικών αλλαγών». Όπως είπε, «κεντρική αλλαγή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημοσίου τομέα στο 1/3. Μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων. Μαζική και αποφασιστική άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Κατάργηση των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων με αμοιβαία δέσμευση των κομμάτων».

Παράλληλα, πρότεινε «αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκατ. ευρώ, με περικοπές 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής, 20 εκατ. από την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, 10 εκατ. από το αυξημένο τέλος αλληλεγγύης στις μεγάλες συντάξεις πολιτικού χαρακτήρα, και μεταφορά 100 εκατ. από τον πόρο για την ΕΡΤ, με αντίστοιχες περικοπές στον αριθμό των κρατικών σταθμών».

Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «προσπαθεί να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, το κράτος που εκείνο δημιούργησε», με αποτέλεσμα, οι απαραίτητες αλλαγές για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού προς την επιχειρηματικότητα κλίματος, να καθυστερούν.

Με τη σειρά του ο κ. Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των απόψεων που θέλουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι βασικά πρόβλημα εσόδων, τονίζοντας πως τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, καλύπτουν το 6,5% του ΑΕΠ και βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα