Ι. Στουρνάρας: Λανθασμένα τα περί εθελούσιας στάσης πληρωμών - εξόδου από το ευρώ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 20:11
UPD:20:12

Απέρριψε κατηγορηματικά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ι. Στουρνάρας τα επιχειρήματα αναλυτών υπέρ μιας εθελούσιας στάσης πληρωμών και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς τα εκκεντρικά και λανθασμένα. Όπως ανέφερε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, αν υιοθετούνταν θα έθεταν την Ευρωζώνη σε κίνδυνο.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, επιστρέφοντας έτσι σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θα αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, με αξιοποίηση και της μεγάλης ακίνητης κρατικής περιουσίας.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι παρά τους αρχικούς φόβους πολλών ξένων αναλυτών, τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών υλοποιούνται χωρίς γενικευμένη κοινωνική αναταραχή και μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος, ευφυής και υπομονετικός «απ' ό,τι είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι αναλυτές».

Αφού επισήμανε πως το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται ακόμη στην αρχή του και η απόσταση μέχρι το τέλος είναι μεγάλη, τόνισε πως η βασική δυσκολία στην εφαρμογή του έγκειται στη δυναμική του χρέους: Ακόμα κι αν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω του 3% του ΑΕΠ και να αποκαταστήσει το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα σε ένα επίπεδο κοντά στο 6% του ΑΕΠ έως το 2014, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με τις παραδοχές του προγράμματος και τελικά θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 155% του ΑΕΠ (μετά την πρόσφατη συμπερίληψη των χρεών των ελλειμματικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Αυτό όμως, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, είναι ένα επίπεδο σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το επίπεδο που καταγράφηκε στην έναρξη της προσπάθειας προσαρμογής. Ως εκ τούτου, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα επιδείξουν αρκετή διορατικότητα ώστε να παράσχουν στην πλήρως μεταρρυθμισμένη ελληνική οικονομία την απαραίτητη αναχρηματοδότηση των σημαντικών δανειακών της αναγκών κατά την κρίσιμη περίοδο 2013-2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (EFSF), καθώς και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετατροπή του σε ένα μόνιμο μηχανισμό, έκανε λόγο για βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Τόνισε όμως πως αυτός ο μόνιμος μηχανισμός πρέπει να έχει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η δε αρχιτεκτονική του πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Στουρνάνης σημείωσε πως οι ηγέτιδες δυνάμεις και οι θεσμοί της Ευρωζώνης βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία του ευρώ και αργά ή γρήγορα το δίλημμα που θα τεθεί είναι: Περισσότερο ομοσπονδιακή Ευρωζώνη ή διάλυση του ευρώ. «Πιστεύω ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωζώνης, δρώντας ορθολογικά και λαμβάνοντας υπόψη το βασικό άξονα της εξωτερικής τους πολιτικής μετά το τέλος της δεκαετίας του '50 που είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα επιλέξουν το πρώτο, ενδεχομένως με ενισχυμένη τη θέση της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα