Αξονες δράσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 20:12

Τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα δίνοντας τον αγώνα της δημοσιονομικής διάσωσης μπορεί να κατακτήσει τις αγορές.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε τους εξής στόχους:

Αναθέρμανση ή επανεκκίνηση της οικονομίας

Όπως είπε, με κινητήρια δύναμη το ΕΣΠΑ ότι οι απορροφήσεις τον επόμενο χρόνο θα διπλασιαστούν (από το 18% που είναι σήμερα). Ανέφερε ακόμη ότι μοχλεύοντας χρήματα από το ΕΣΠΑ και τις τράπεζες θα ωφεληθεί η κινητικότητα κεφαλαίων, ενώ παράλληλα υλοποιείται και το πρόγραμμα «Jessica». Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκαμψίες. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, ανακοίνωσε ότι προωθείται το νομοσχέδιο για την επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΤΕΑΜ, στο οποίο θα διατεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ.

Επανέλαβε δε την ανακοίνωση για την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας, ενώ ενημέρωσε ότι την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Επισήμανε ακόμη ότι και ο τομέας των ΣΔΙΤ θα κινηθεί σε μια λογική που θα πρέπει να έχει όμως ανταποδοτικό χαρακτήρα με προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας με τη δημιουργία ενός εθνικού brand

«Μέχρι στιγμής είναι θεαματικά τα αποτελέσματα του Ταμείου. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Θέλουμε το 2012 τις εξαγωγές στο 10% του ΑΕΠ και το 2014 στο 16%», υπογράμμισε ο υπουργός.

Καινοτομία, με τη δημιουργία μιας γιγαντιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προγράμματα καινοτομίας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «υπάρχει έλλειμμα καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας» και ανακοίνωσε την προκήρυξη προγραμμάτων για τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα με στόχο την ίδρυση 50.000 νέων επιχειρήσεων στην επόμενη πενταετία. «Να παραγάγουμε μια σειρά από νέα εργαλεία χρήσιμα για νέους επιχειρηματίες», είπε και πρόσθεσε ότι ο αναπτυξιακός νόμος δίνει μεγάλα κίνητρα για έρευνα και τεχνολογία και προάγει την προστιθέμενη αξία.

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Στους στόχους του Υπουργείου είναι ακόμη η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή του νόμου για ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, την ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου εντός του πρώτου τριμήνου, με το θεσμικό πλαίσιο για βιομηχανικές περιοχές και δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων και απλοποίηση διατάξεων για τεχνικά επαγγέλματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης αφορά μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Καταπολέμηση του πληθωρισμού και των στρεβλώσεων της αγοράς με το νέο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αμεση υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τις κρατικές προμήθειες, που θα εξασφαλίζει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ ένα σχέδιο δράσης και προωθείται νομοθετική ρύθμιση.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για αναπτυξιακό έλλειμμα στην πολιτική της κυβέρνησης και ενώ - όπως είπε - η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να πετύχουν οι πολιτικές που εξαγγέλλει ο κ. Χρυσοχοΐδης τα μέχρι σήμερα έργα της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζουν τα εχέγγυα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Αγγ. Τζέκης επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για την κατάθεση των στοιχείων για τη διάθεση εθνικών - κοινοτικών πόρων και τη συμμετοχή των επιχειρηματιών από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις πολιτικές γενναίας και ανεξέλεγκτης ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Από τον ΛΑΟΣ ο Αστ. Ροντούλης υπογράμμισε πως όταν κόβονται οι μισθοί το μόνο «φάρμακο» είναι να πέσουν οι τιμές και ρώτησε τον υπουργό πώς «αξαφανίστηκε» το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη που περιείχε 11 μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της απόκλισης τιμών από τον παραγωγό στο ράφι.

Τέλος, η κ. Λίτσα Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε - μεταξύ άλλων - τον υπουργό πώς η πολιτική συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, πώς θα ανοίξουν νέες επιχειρήσεις όταν κλείνουν τόσες, κι αν οι επενδύσεις που θα έρθουν θα αγνοήσουν χάριν του «φαστ τρακ» τα ζητήματα του περιβάλλοντος, του δημόσιου πλούτου κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα