Ψήφος εμπιστοσύνης από Ολι Ρεν

«Είστε στο σωστό δρόμο, θα είμαστε μαζί σας»
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 12:15
UPD:12:42

Η Ελλάδα είναι σωστό δρόμο και στο β' γύρο των μεταρρυθμίσεων η Επιτροπή θα είναι μαζί σας, διεμήνυσε ο Επίτροπος Ολι Ρεν.

Η Ελλάδα είναι σωστό δρόμο και στο δεύτερο γύρο των μεταρρυθμίσεων η Επιτροπή θα είναι μαζί σας, διεμήνυσε ο Επίτροπος Ολι Ρεν στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα φέρει και επιμήκυνση του μνημονίου και μετά το 2013, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πρόγραμμα –το οποίο, όπως είπε, έχει διάρκεια τριών ετών- θα επιτύχει και θα εξασφαλίσει ανάπτυξη.

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου - Ο.Ρεν

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου - Ο.Ρεν

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει εγκαίρως το δάνειό της», τόνισε και πρόσθεσε πως με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα ελπίζει ότι ο χρόνος που θα αφιερώνει για την Ελλάδα θα μειωθεί στο 0% και πως στο μέλλον θα αφιερώσει ξανά χρόνο, προκειμένου να επισκεφθεί τη χώρα μας μόνο ως τουρίστας.

«Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της»

Οι δύο πρώτες τριμηνιαίες εκθέσεις της τρόικας ήταν σαφείς, δήλωσε ο κ. Ρεν: Η Ελλάδα, υπογράμμισε, βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μίλησε για σημαντική πρόοδο με τη μείωση του ελλείμματος και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στις εργασιακές σχέσεις και τον τομέα των οδικών μεταφορών.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ανακτά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και εκτός αυτής και αυτό -όπως είπε- αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα διαλύσει κάθε αμφιβολία και ανησυχία για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν, συμπλήρωσε, μελετάει το θέμα μετά την απόφαση που ελήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Θα είμαστε έτοιμοι, εκτίμησε, να κάνουμε τη συγκεκριμένη πρόταση στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς, προβλέποντας ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των άλλων κρατών μελών της ένωσης.

Στο δεύτερο γύρο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η Επιτροπή θα είναι μαζί σας, διεμήνυσε καταλήγοντας ο Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημοσιονομική εξυγίανση όχι -όπως είπε- για την ικανοποίηση των Βρυξελλών και των περίφημων δυνάμεων της αγοράς, «αλλά για το μέλλον των Ελλήνων συνταξιούχων και τη δυνατότητα να επενδύετε σε νέες πηγές ανάπτυξης».

Ο Φινλανδός Επίτροπος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστική και εποικοδομητική εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του τόσο στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών όσο και στο επιτελείο του για τις προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πρόκειται για μια ελκυστική ιδέα και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εξετάζει οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από τα κράτη μέλη.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαστε στην αρχή του δρόμου

Ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο ο οποίος αναγνώρισε τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει και την πρωτόγνωρη -όχι μόνο για την Ελλάδα- δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ αναφέρθηκε στο τολμηρό -όπως είπε- προγραμμα τομών και αλλαγών σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, η ανταγωνιστικότητα, αγορά εργασίας κ.α.

Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου, σημείωσε ο υπουργός, έχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας, αλλά και τη βούληση να προχωρήσουμε στο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα