Ολι Ρεν: Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ομιλία του ευρωπαίου Επιτρόπου στο συνέδριο του Economist
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 10:05
UPD:11:17

A- A A+

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπογράμμισε ο Eπίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

«Πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι μια κρίση του ευρώ, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε πως η χώρα «δεν είναι μόνη της».

Σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα βγει πιο δυνατή από τη δοκιμασία που περνάει σήμερα.

Όπως είπε, παρά τις καθυστερήσεις στις αντιδράσεις και παρόλο που οι όποιες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών, η ευρωζώνη στο τέλος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Στηρίζουμε το κοινό μας νόμισμα, δεν είναι απλώς ένα οικονομικό project, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Όλι Ρεν θα συναντηθεί στις 11:00 π.μ. με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ στις 3.00 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, στις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Επίτροπος Ρεν θα συζητήσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γενικότερα τους τρόπους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ρεν θα μιλήσει επίσης το απόγευμα στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ρεν και εάν θα πρέπει να περιμένουμε ένα «αναθεωρημένο: "Καλό κουράγιο Έλληνες"», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι αυτή η αναφορά του κ. Ρεν είχε γίνει γιατί κουράγιο χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε όλοι μας.

Σημείωσε δε ότι η επίσκεψη του κ. Ρεν, ο οποίος «έχει άποψη και ρόλο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες που έχουν έναν σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στο ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης. «Ο ελληνικός λαός δείχνει την ωριμότητα που διαθέτει για να ξεπεράσουμε την πολύ μεγάλη κρίση», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε δηλώσει την Τρίτη ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Προτεινόμενα για εσάς