Ρεν: Χωρίς νέους όρους η επιμήκυνση της αποπληρωμής

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 14:49
UPD:10/12/2010 17:04

Αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2011 κινείται εντός του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος κατά 2,5% μονάδες και συνεπώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εμφανίστηκε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, χωρίς την πρόθεση να τεθούν νέοι όροι από πλευράς Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση το υπάρχον μνημόνιο.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2012. Σημείωσε πως η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% περίπου αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Προέβλεψε επίσης ότι θα μπορέσει σε ορίζοντα τριετίας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα και μέσα στο 2012 ή το 2013 θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε πως δεν βλέπει την ανάγκη για χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα μετά το 2013 (σ.σ. οπότε και λήγει το μνημόνιο) ενώ επιδοκίμασε την προσπάθεια της χώρας για την βελτίωση των στατιστικών της στοιχείων, επισημαίνοντας ότι είναι επιτέλους ακριβή και αξιόπιστα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Ολι Ρεν

Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Ολι Ρεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεραμύνθηκε του μνημονίου, τονίζοντας ότι μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος του πακέτου των μέτρων, είναι να υπάρξει ανάπτυξη και να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε πως ήρθε η ώρα οι χώρες-μέλη της να αποκτήσουν και οικονομική ένωση εκτός της νομισματικής.

Αιχμηρές ερωτήσεις από βουλευτές

Κατά την ομιλία του κ. Ρεν στη Βουλή, δύο βουλευτές από κάθε κόμμα του έθεσαν ερωτήματα. Το ΚΚΕ απουσίαζε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Με αυτή την πολιτική την περιοριστική που ακολουθείτε συνολικά, δεν φοβάστε ότι με την ανεργία και την απελπισία που δημιουργείται θα δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά;» επεσήμανε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής Βάσω Παπανδρέου, η οποία πήρε πρώτη το λόγο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής, με το οποίο όπως ανέφερε, θα περιορίζονταν οι δαπάνες, θα καταπολεμάτο η φοροδιαφυγή και θα προωθούνταν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα βλέπουμε την Ελλάδα να βιώνει μια μεγάλη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου», πρόσθεσε.

«Πώς εννοείτε την αναδιαμόρφωση του δημόσιου χρέους μας, δοθέντος ότι το 2014 θα φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ ή περίπου το 150% του ΑΕΠ μας και πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής; Θα αφορά όλο το δημόσιο χρέος;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Κώστας Αίβαλιώτης εκ μέρους του ΛΑΟΣ.

«Δεν έρχεστε σε μια χώρα, όπου οι πολίτες της αποδέχονται τις πολιτικές επιλογές που έχετε προτείνει διότι αυτές έχουν γεννήσει δυστυχία. Εκατομμύρια έλληνες είναι απολυμένοι, άνεργοι, νέα φτώχεια δημιουργείται και αν ήθελα να εκφράσω με μια λέξη το συναίσθημα των πολιτών, αυτή είναι η απελπισία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Από την επιτυχία σας θα κριθεί αν οι λαοί της Ευρώπης θα έχουν αισιοδοξία για το μέλλον. Πιθανή αποτυχία θα τους βυθίσει σε τεράστια αβεβαιότητα. Με αυτή την έννοια να ανταποδώσω την ευχή που μας απευθύνατε πριν μερικούς μήνες. "Σε εσάς και στην Επιτροπή, "καλό κουράγιο"», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για «λάθος πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά και επιβάλλεται να αλλάξει» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του «έχει άλλη πολιτική πρόταση κοστολογημένη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη».

Για δραματική αλλαγή της ζωής των ελλήνων μίλησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σιωπά και υποτάσσεται στο γερμανικό οικονομικό εθνικισμό που διαλύει τη συνοχή της Ευρώπης.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «αν υπάρξει επιμήκυνση του χρέους με περαιτέρω αύξηση του τόκου είναι αδύνατον να ανταποκριθεί η Ελλάδα».

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ροδούλα Ζήση που προήδρευσε και της συνεδρίασης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «η απάντηση στην οικονομική κρίση που δεν είναι αποκλειστικό ελληνικό πρόβλημα δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματική αλλά συνολική και ευρωπαϊκή».

Γ. Παπανδρέου: Εχουμε ακόμη δρόμο

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Ο. Ρεν

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Ο. Ρεν

Σε κοινές δηλώσεις με τον επίτροπο, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα μέχρι τώρα έδειξε κουράγιο και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας όμως για άλλη μία φορά πως «έχουμε ακόμα δρόμο».

«Στόχος για το 2011 είναι η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012» επανέλαβε, αναφέροντας ως απόδειξη της αναγνώρισης της πορείας στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα την «προοπτική επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν έκανε λόγο για άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο της και τα αποτελέσματά του, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό για την αποφασιστικότητα που, όπως ανέφερε, επέδειξε.

Γεύμα εργασίας με το διοικητή της ΤτΕ

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πρόσθεσε πως το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδος ήταν κυρίως δημοσιονομικό και όχι στον τραπεζικό τομέα και επισήμανε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο γεύμα συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, το μέλος της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα