Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 05:43
UPD:06:01

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, ενώ και το δολάριο ισχυροποιήθηκε για έκτη ημέρα μετά την απόφαση της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε συνδυασμό με την τόνωση της αισιοδοξίας ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ αποκτά δυναμική.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 133,42 μονάδες στις 12:10 μ.μ. στο Τόκιο. Ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση για τέταρτη ημέρα στις 10 Δεκεμβρίου. Ο χαλκός έκανε ράλι έως 1,1% στο Λονδίνο και το καουτσούκ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Dollar Index που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,2% και όδευε να ολοκληρώσει το μακροβιότερο χρονικό διάστημα με άνοδο από τον Ιούνιο.

Περίπου δύο μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση μεταξύ των μετοχών που αποτελούν τον ασιατικό δείκτη MSCI Asia Pacific, o οποίος φέτος έχει σημειώσει άνοδο 11%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 1,2% περιορίζοντας τις απώλειες τού 2010 στο 12%, ωστόσο τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών ασιατικών αγορών φέτος.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,1%, στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index ισχυροποιήθηκε 0,6%.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν 5,1% και περισσότερο από τις προβλέψεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 6,1%.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) αναρριχήθηκε έως τα 9.087 δολ. ο μετρικός τόνος και κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 9.091 δολ. ο τόνος στα οποία αναρριχήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου. Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 2,4% ενώ το νικέλιο ισχυροποιήθηκε 0,6%. Τα συμβόλαια του καουτσούκ στο Τόκιο αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών φθάνοντας στα 390,3 γιέν το κιλό μετά τις βροχοπτώσεις στην Ταϊλάνδη, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων και διαμορφώθηκε στο 1,3188 ανά ευρώ από 1,3226 που ήταν στη Νέα Υόρκη στις 10 Δεκεμβρίου. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6% τον Νοέμβριο μετά την αύξησή τους κατά 1,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών πριν από την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη Thomson Reuters/University of στις 10 Δεκεμβρίου.

Τα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων ωθώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,34%.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι και των 16 κύριων νομισμάτων του κόσμου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών που έχουν ελλείμματα. Εναντι του γιέν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 110,82 από 111,04 στη Νέα Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα