Ανοδος του αργού

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 06:20
UPD:06:28

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς η Κίνα δεν προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της κατανάλωσης στη μεγαλύτερη χώρα χρήσης ενεργείας στον κόσμο, και εν μέσω προβλέψεων για υψηλότερη ζήτηση το 2011.

Η Κίνα δεν αύξησε τα επιτόκιά της μετά την ανακοίνωση στις 11 Δεκεμβρίου για αύξηση του πληθωρισμού της χώρας κατά 5,1%. Αυτό περιόρισε τις ανησυχίες ότι η οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί και να μειώσει τη ζήτηση του καυσίμου. Στις 10 Δεκεμβρίου η International Energy Agency (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της ζήτησης για το 2011 μετά ην αύξησή της στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Οι αρχικές ενδείξεις για τον Νοέμβριο κατέδειξαν μείωση των αποθεμάτων στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν αύξηση έως 37 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 88,16 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 11:09 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 88,10 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα σημείωνε απώλειες έως 0,4% φθάνοντας στα 87,44 δολ. το βαρέλι.

Στις 10 Δεκεμβρίου τα συμβόλαια του αργού έκλεισαν στα 87,79 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ημερών, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα με απώλειες σε σύνολο τριών εβδομάδων.

Επίσης οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά καθώς τα διϋλιστήρια στην Κίνα επεξεργάστηκαν 36,65 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαίου τον Νοέμβριου ή 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την China Mainland Marketing Research Co. Οι ποσότητες ήταν λιγότερες από τα επίπεδα ρεκόρ των 37 εκατ. τόνων τον Νοέμβριο.

Τα αποθέματα στον ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 8,4 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έκθεσης της ΙΕΑ.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου αναρριχήθηκε έως 46 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας τα 90,94 δολ. το βαρέλι. Στις 10 Δεκεμβρίου το καύσιμο υποχώρησε 51 σεντς, ποσοστό 0,6%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 90,48 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα