Εκτός ατζέντας τα ευρωομόλογα

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 13:21
UPD:17:51

Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν θα τεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν θα τεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Οι ενδείξεις ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα ασχοληθεί με το θέμα των ευρωομολόγων αυξάνονται», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου είχε αποκαλύψει ότι το θέμα των ευρωομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ενδεχομένως να μη γίνει καμία αναφορά σε αυτό, εάν τα κράτη-μέλη επιδείξουν σύμπνοια σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του ευρώ.

«Το θέμα των ευρωομολόγων θα εξαιρεθεί... από τη σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή», είπε ο Ζαν Ασελμπορν στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προέβαλαν ενιαίο μέτωπο την Παρασκευή, προετοιμάζοντας τις κοινές γαλλογερμανικές θέσεις εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Η πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων υποστηρίζεται έως τώρα επισήμως -εκτός από Ιταλία και Λουξεμβούργο- από Ελλάδα και Βέλγιο, ενώ απορρίπτεται από Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόταση για αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έκανε γνωστό πως το Βερολίνο την απορρίπτει. Το βασικό επιχειρήμα της γερμανικής πλευράς είναι πως εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας που συμφωνήθηκε μέχρι το 2013 χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων, θα μειωθεί η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Νωρίτερα και αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τα σενάρια περί αγοράς κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η χρήση των πόρων που συνεισφέρει η Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), έτσι ώστε να συμπεριλάβει και την αγορά ομολόγων κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τους FT, μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, χωρίς να καθίστανται αναγκαία πολυετή προγράμματα διάσωσης.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προβεί μέχρι στιγμής σε αγορές ομολόγων προβληματικών κρατών, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού τους.

Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι το EFSF, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί από το 2013 με ένα μόνιμο μηχανισμό, θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να παρέχει βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε χώρες που δυσκολεύονται να δανειστούν στις αγορές, αλλά δεν χρειάζονται πολυετή προγράμματα διάσωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που διέρρευσε το Σάββατο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα να προσθέσουν δύο φράσεις στο κείμενο των Συνθηκών της ΕΕ, οι οποίες θα δρομολογήσουν την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης που θα λειτουργήσει μετά το 2013.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

Ειδικότερα, μετά από την απόφαση του Ecofin της 28ης Νοεμβρίου που έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Μηχανισμού, οι 27 ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας που απαιτείται για την υλοποίηση του Μηχανισμού και να προσδιορίσουν επακριβώς το βαθμό και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο Μηχανισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα