Συστάσεις για εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, ακόμα και αν αυτό πρόκειται να πλήξει βραχυπρόθεσμα την οικονομική τους ανάπτυξη, απευθύνει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλει να αποσύρει τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής αμέσως μόλις εμφανιστούν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα - κάτι που η ΕΚΤ ορίζει ως πληθωρισμό κάτω, αλλά κοντά, στο 2%.
«(Η ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα, στον βαθμό που βελτιώνεται η λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», τονίζει ο διεθνής οργανισμός.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του προκειμένου να βγει από την κρίση.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίος ένας μόνιμος μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί τις χώρες που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, ωστόσο η βοήθεια πρέπει να συνδέεται με αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής και να διακόπτεται, εφόσον η χώρα που λαμβάνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους της.
«Ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης είναι αναγκαίος», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Αυτός πρέπει να περιλαμβάνει έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με αυστηρούς όρους. Αν οι όροι δεν εκπληρούνται, η χρηματοδότηση θα πρέπει να σταματά».
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις των μισθών και των τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης. «Μειώσεις των μισθών και των τιμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν αναπόφευκτες», αναφέρεται στην έκθεσή του, ενώ σημειώνει:
«Οι διαρθρωτικές πολιτικές έχουν ένα ρόλο-κλειδί για την επαναφορά των οικονομιών σε ισορροπία. Στις χώρες με ελλείμματα, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του κόστους. Στις πλεονασματικές χώρες, οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση».