Υπερέβη τα 28 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 08:41

Πάνω από τα 28 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων, διαμορφώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τη συμφωνία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή, την ίδια στιγμή που η απεργία στην Βενεζουέλα, το τρίτο σε μέγεθος μέλος από πλευράς παραγωγής του Οργανισμού, έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές.

Ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή στα 23 εκατ. βαρέλια από την 1η Ιανουαρίου από περίπου 24,38 εκατ. βαρέλια που είναι σήμερα, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Rilwanu Lukman.

Ο Οργανισμός, ο οποίος ελέγχει το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, προσπαθεί να αποφύγει μία πτώση των τιμών μέχρι το τέλος του χειμώνα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Βόρειο Ασία, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al Naimi.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου αυξήθηκε έως 30 σεντς ή 1,1% φθάνοντας στα 28,31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη στην οποία έφθασε το πετρέλαιο από τις 24 Οκτωβρίου. Διαπραγματεύθηκε 17 σεντς υψηλότερα φθάνοντας στα 28,18 δολ. το βαρέλι στις 10:45 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Η Βενεζουέλα, η πέμπτη σε μέγεθος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ίσως να αναγκαστεί να εισάγει καύσιμα, καθώς η απεργία που συνεχίζεται για δωδέκατη ημέρα έχει παραλύσει τη διαδικασία της παραγωγής στη χώρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραπέμποντας στην κρατική εταιρεία Petroleos de Venezuela S.A.

Φέτος, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί συνολικά σε ποσοστό 42% εξ αιτίας μιας ενδεχόμενης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλά και της απεργίας στη Βενεζουέλα.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα