Ιαπωνία : Απαισιόδοξες οι βιομηχανίες για όγδοο τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 08:55

Την απαισιοδοξία τους εκφράζουν οι ιαπωνικές βιομηχανίες για τις προοπτικές για όγδοο τρίμηνο, καθώς η μείωση των εξαγωγών, τους οδηγεί στον περιορισμό των επενδύσεων, υποσκάπτοντας με αυτόν τον τρόπο τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Ο δείκτης Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το πιο σοβαρό κριτήριο για την εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες φθάνοντας στο –9 (μείον εννέα) τον Δεκέμβριο, αφού αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota Motor Corp. και η Nissan Motor Co.κάνουν άλλες προβλέψεις για τα κέρδη που θα εμφανίσουν. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του δείκτη κατά μία μονάδα στις –13.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για τέταρτο μήνα, σε σύνολο πέντε μηνών και φαίνεται ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς υποχωρεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει εταιρείες όπως η Kyocera Corp. να περιορίσουν τις επενδύσεις τους και η TDK Corp. να προχωρήσει σε απολύσεις, επηρεάζοντας έτσι τη ζήτηση των καταναλωτών η οποία αποτελεί περίπου πλέον του ημίσεως της ιαπωνικής οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei έχασε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης συνολικά 192,62 μονάδες, ποσοστό 2,21% για να κλείσει στις 8.516,07 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα