Περικοπές μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 18:04
UPD:22:42
EUROKINISSI/ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περιστολή μισθολογικών δαπανών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και προβληματικές Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίζεται την Τρίτη.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, επιστολή στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ, με την οποία θα τις καλεί να κάνουν «ανάλογες κινήσεις» με αυτές που προβλέπει το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο για επιχειρήσεις εκτός χρηματιστηρίου.

«Και οι εισηγμένες πρέπει να προσφέρουν στην προσπάθεια εξορθολογισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται ριζικές αλλαγές για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων μειώσεις αποδοχών.

Όπως έγραφε πάντως στο σημερινό της φύλλο η Ναυτεμπορική, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν τέτοιου είδους αλλαγές, που θα αφορούν μη προβληματικές ΔΕΚΟ, να μην είναι οριζόντιες, αλλά να ισχύουν διαφορετικοί όροι σε καθεμία από αυτές. Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος κάθε άλλο παρά θετικές είναι ήταν. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για παράδειγμα, έχει ειδοποιήσει ήδη τα μέλη του σωματείου να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, με ενδεχόμενο τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής άρχισε με βολές κατά της κυβέρνησης τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας κατεπείγουσας ψήφισής του πολυνομοσχεδίου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του σε μία συνεδρίαση, αντίρρηση που ωστόσο παρακάμφθηκε με ψηφοφορία δι' ανατάσεως των χειρών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε το επείγον της διαδικασίας, τονίζοντας πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ενώ και οι δημοσιονομικές του προβλέψεις δεν επιδέχονται καθυστέρηση.

Από πλευράς ΝΔ ο κ. Γ. Βρούτσης και η κ. Μ. Κεφαλογιάννη επεσήμαναν πως επείγει μονάχα η εφαρμογή των αυξομειώσεων στον ΦΠΑ και πως η σύνδεση των διατάξεων αυτών με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ, ή το χάρισμα, όπως ανέφεραν, ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, γίνεται εκ του πονηρού.

Την αντίθεσή της εξέφρασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, προβλέποντας «επιδημία ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε, ωστόσο, πως θα υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και μια σειρά άλλων άρθρων. «Μακάρι αυτό να σας γίνει μάθημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

«Στόχος της διαδικασίας είναι να γίνει η Βουλή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Γ. Μαυρίκος από το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στα εργασιακά τόνισε ότι «με όσα προωθούνται, το ρολόι της ιστορίας γυρίζει αιώνες πίσω και οι χώροι δουλειάς στην κυριολεξία μετατρέπονται σε Νταχάου, αφού προωθείται η κατάργηση, ακόμα και της ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων».

Σε ό,τι αφορά την μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση συκοφαντεί τους εργαζομένους με ψεύτικα στοιχεία, συνεργαζόμενη με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε πως η κοινοβουλευτική του ομάδα θα ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί άρθρων «του εγκληματικού αντεργατικού πολυνομοσχεδίου» που θέτει την Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο κ. Π. Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές.

Δήλωσε επίσης πως θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, όπως επίσης και το σύνολο των άρθρων. «Καλύτερα να πτωχεύσουν οι Έλληνες όρθιοι, παρά ταπεινωμένοι» παρατήρησε.

«Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ. «Μέχρι και πριν ένα μήνα λέγατε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Περίμενα να υπάρξουν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να διαμαρτυρηθούν εδώ - κι όχι μόνον στις κομματικές συσκέψεις» πρόσθεσε.

«Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής - επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια... Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

«Με απορία και αγανάκτηση ο ελληνικός λαός και η Βουλή, παρακολουθούν όλα αυτά τα τεκταινόμενα του τελευταίου καιρού - και κυρίως αυτά που διαπράττονται απ’ το υπουργείο Οικονομικών», παρατήρησε ο Θ. Λεβέντης (ανεξάρτητος - μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»). «Είναι νομιμοφανή, αλλά απαράδεκτα από κάθε άποψη» σημείωσε.

Βολές και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Κριτική άσκησαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άδικο», εκτιμώντας παράλληλα πως θα οδηγήσει σε «ανατροφοδοτούμενους κύκλους καθόδου, όπως συνέβη στις χώρες της Ε.Ε.».

Ο κ. Χρήστος Μαγκούφης από την πλευρά του εξέφρασε την εναντίωσή του στη ρύθμιση που αναβάλει την είσπραξη φόρων επί της τηλεοπτικής διαφήμισης μέχρι το 2013, και επιφυλάχθηκε για την στάση του στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με ορισμένες διατάξεις «που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατεπείγοντος χαρακτήρα», όπως η ένταξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο ίδιο καθεστώς μετατάξεων με τον ΟΣΕ.

Ο κ. Κώστας Γείτονας με τη σειρά του υπενθύμισε την έκτακτη οικονομική κατάσταση και επεσήμανε πως οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά, «έχουν διπλή ανάγνωση».

«Οι κυβερνητικοί βουλευτές βρίσκονται πάντα μεταξύ εφικτού και αναγκαίου, βάζοντας στην παρούσα φάση στην άκρη την ιδεολογική διαφωνία τους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που διαπνέονται από ιδεολογίες που δεν έχουν σχέση με τη δική μας», σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Υπεραμύνθηκαν των αλλαγών Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη

Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα απολογηθεί γιατί κάνει αυτά που πρέπει, και γιατί έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της».

Ειδικά για τα εργασιακά, σημείωσε πως «κάνουμε μια ρύθμιση πιο ισορροπημένη, που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να ελέγχουμε εκεί που δεν υπήρχε πριν έλεγχος (…) Κάθε μέρα καταπατώνται δικαιώματα. Δεν τα αφαιρούμε εμείς. Τα αφαιρεί η ελληνική οικονομία όπως λειτουργεί - και η κρίση».

Σε ό, τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δήλωσε πως «δεν διαγράφουμε κανένα χρέος, κανενός». «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε υποκρινόμενοι πως υπάρχουν 36 δισ. εισπράξιμα, όταν δεν υπάρχει άνθρωπος απ’ τον οποίον να τα εισπράξουμε, ούτε φυσικό πρόσωπο, τότε να τα πάρουμε» πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν και η ομιλία της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, η οποία αναφερόμενη στους επικριτές της, επεσήμανε πως μιλούν «σαν μην υπάρχει Μνημόνιο, ή σαν να έχει φτιαχτεί το Μνημόνιο από συνδικάτα και εργαζόμενους».

Επί της ουσίας των ρυθμίσεων που προτείνει η κ. Κατσέλη επικαλέστηκε το παράδειγμα μιας επιχείρησης «που δεν μπορεί το 2010 να πληρώσει τα 861 ευρώ του μισθού του εργαζομένου, με την οικονομία σε ύφεση -4%. Τι της λέμε ως τώρα; ''Κλείσε ή παρανόμησε''. Εμείς δίνουμε μια πρόταση: Ακριβώς επειδή η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, ακριβώς επειδή τίθεται θέμα βιωσιμότητας, ελάτε μαζί, εργαζόμενοι και εργοδότες και δέστε αυτό το ζήτημα. Μπορεί να βγει με τα 860, κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Αν ναι, προχωρήστε. Αν όχι, αντί να κλείσετε και ο μισθός να πάει στο μηδέν, κάντε κάποιες διευθετήσεις μεταξύ σας. Μπορεί να είναι αρκετό, να πέσει ο μισθός στα 800 ευρώ. Γιατί να μην τους δώσουμε την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σ’ αυτήν την κρίση; Η ειδική σύμβαση, πιστεύουμε πως είναι ανεκτή» εκτίμησε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα