Αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο του επίμαχου πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ ήρθαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του κυβερνώντος κόμματος.
Μεταξύ άλλων οι κυβερνητικοί βουλευτές σημείωσαν ότι βρίσκονται προ τετελεσμένων και καλούνται να εγκρίνουν ρυθμίσεις που έχουν προαποφασιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επελέγη για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων. Παράλληλα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με το αν η διαδικασία του κατεπείγοντος διευκολύνει ή δυσκολεύει την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να καλέσει σε συζήτηση και συνεννόηση τους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως η διαδικασία του κατεπείγοντος επελέγη προκειμένου να αποφευχθούν πολυήμερες κινητοποιήσεις, ενώ φέρεται ακόμη να είπε πως με όλα όσα γίνονται είναι αναγκασμένος να αναλώνει τα 2/3 του χρόνου του για να απαντά επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας.
Οι βουλευτές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι το μνημόνιο επικαιροποιείται ερήμην των βουλευτών, ενώ ορισμένοι ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να αλλάξει το νόμο που του δίνει το δικαίωμα αυτό.
Βουλευτής φέρεται να μίλησε για ακύρωση της Βουλής και του συνδικαλισμού, καθώς και για «έλλειμμα δημοκρατίας», ενώ συνάδελφός του έκανε λόγο για «βίαιη υποτίμηση» με αμφίβολο μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι χρήση της ρύθμισης για τα εργασιακά θα κάνουν ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, βουλευτής της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρεται να είπε ότι «η χώρα χρειάζεται άλλη διοίκηση και σφιχτή κυβέρνηση». Ζήτησε επίσης να μην ισχύσει η κομματική πειθαρχία και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει το ίδιο θέμα στις αυριανές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οριζόντια περικοπή των μισθών στις ΔΕΚΟ, εξέφρασε σε δηλώσεις του στον ρ/σ Βήμα FM ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκφράζοντας τη διαφωνία του και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Εμένα αυτά τα φαινόμενα με ανησυχούν πάρα πολύ για την κοινωνία. Την αποσταθεροποιούν και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν. Νομίζω, λοιπόν, ότι στο θέμα αυτό μπορεί να υπήρξε μια καθυστέρηση, αλλά χρειαζόταν περισσότερος χρόνος στο να συζητήσουμε και να βρούμε τους καλύτερους τρόπους», παρατήρησε και επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στους υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, πρόσθεσε:
«Άμα άκουγε κανείς όλους τους υπουργούς Οικονομικών που έζησα όλα αυτά τα χρόνια στο Κοινοβούλιο, κάθε φορά μας έλεγαν ότι θα σώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή. Έπειτα από 20 χρόνια, αρχίζουμε να εφαρμόζουμε ηλεκτρονική συνταγογραφία. Τί σημαίνει αυτό; Ή κάποιοι δεν ήθελαν, γιατί πιεζόντουσαν από συμφέροντα όλα αυτά τα χρόνια, ή κάποιοι ήταν ανίκανοι. Ενα από τα δυο».
Ερωτηθείς αν θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Αυτό θα το δούμε. Να δημιουργήσει κανείς πρόβλημα στη κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, είναι άλλη μια παράμετρος, που πρέπει λάβει υπόψη του. Ποια θα είναι η εναλλακτική λύση; Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Από εκεί και πέρα όλα έχουν ένα όριο και η αξιοπρέπεια του καθενός έχει ένα σημείο, όπου η αντοχή της πλέον καταρρέει».
Καταψηφίζει επί της αρχής η ΝΔ
Την πρόθεσή της να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσε η ΝΔ, επικρίνοντας την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο του επίμαχου ν/σ, όσο και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθείται για την ψήφισή του, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ρηγίλλης, δίνει μόνον 11 λεπτά λόγου στην αξιωματική αντιπολίτευση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909615 .
Αλ. Τσίπρας: Να έρθει την Τρίτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός
Έγκλημα για το εργασιακό μέλλον των επόμενων γενιών χαρακτήρισε το ν/σ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909590 .
Το μεσημέρι άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η ψήφισή του από την Ολομέλεια.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς του κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίμα συναίνεσης και εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην πρόσκληση του κ. Γιώργου Παπανδρέου αντοποκρίθηκαν θετικά ο Αντώνης Σαμαράς (με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις 10.00), η Αλέκα Παπαρήγα (συνάντηση στις 11.15) και ο Γιώργος Καρατζαφέρης (συνάντηση στις 12.30). Ωστόσο, από τις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής οι πολιτικοί αρχηγοί, φαίνεται πως οι πιθανότητες εξασφάλισης κλίματος συναίνεσης είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
ΛΑΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ εισπράττει θύελλες
«Όλα αυτά τα χρόνια, σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ "έσπερνε ανέμους" στις ΔΕΚΟ. Ήταν προφανές ότι κάποια στιγμή θα εισέπραττε θύελλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.