Βεστερβέλε: Εγγύηση ευημερίας το ευρώ

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 19:12

«Εγγύηση ευημερίας για το μέλλον», χαρακτηρίζει το ευρώ ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ενώ επαναμβάνει την γερμανική επιχειρηματολογία κατά της έκδοσης ευρωομολόγου.

Ερωτηθείς για το αν το ευρώ πρέπει να διασωθεί πάση θυσία, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς οι Γερμανοί θα είμαστε κύριοι του δικού μας ταμείου», ενώ αναφορικά με τον υπό συζήτηση μηχανισμό κυρώσεων, εκφράζει την εκτίμηση ότι επιβάλλει έναν σχετικό αυτοματισμό - μολονότι δεν είναι 100% αυτοματοποιημένη η επιβολή κυρώσεων - για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο σταθερότητας.

«Μέχρι τώρα είχε κινηθεί 22 φορές η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη, αλλά ούτε μία φορά δεν οδήγησε σε κυρώσεις. Αυτό αλλάζει τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από το 2013 υπάρχει η δυνατότητα «λογικής συμμετοχής» ιδιωτών πιστωτών στο κόστος πτώχευσης μιας χώρας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ απορρίπτει το ευρωομόλογο, προβάλλοντας τα γνωστά επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα μειωθεί η πίεση για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χρεωμένων χωρών. Εκφράζει εξάλλου την εκτίμηση ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δρόμο για τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε αναδιανεμητική Ένωση μεταφοράς πόρων, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αποφασιστεί τίποτα κόντρα στη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον κ. Βεστερβέλε τα προβλήματα της Ευρώπης οφείλονται στο ότι για μεγάλο διάστημα έγιναν πολλά χρέη. Όπως αναφέρει, για να υπερβούμε την κρίση, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτει, έγιναν τα πρώτα βήματα, π.χ. η κατάθεση των σχεδίων προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, αλλά –όπως τονίζει - «αυτή η οδός πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα