Reuters: Aύξηση του κεφαλαίου της εξετάζει η ΕΚΤ

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 21:02
UPD:21:09

Το ενδεχόμενο αύξησης του κεφαλαίου της από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μεταξύ των υπό συζήτηση επιλογών είναι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας. Ωστόσο, άλλη πηγή σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για δυνητικές απώλειες από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε πολύ μέτριες ποσότητες, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αγορές και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά χάσουν το 30% της αξίας τους;», δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Μέχρι στιγμής από την πλευρά της ΕΚΤ δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.

Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 70% του ποσού αυτού προέρχεται από τις 16 χώρες της ευρωζώνης.

«Τώρα ορισμένες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τέτοιο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας ώστε δεν μπορούν να αντέξουν (μία πιθανή αύξηση κεφαλαίου στην ΕΚΤ)», επισήμανε άλλη πηγή την οποία επικαλείται το Reuters. «Υπάρχουν ακόμα θέματα που χρειάζονται επεξεργασία. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν τα χρήματα θα προέλθουν από τις κεντρικές τράπεζες ή από τα υπουργεία οικονομικών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική κεντρική τράπεζα αποκάλυψε τα σχέδιά της για διπλασιασμό των κεφαλαίων της. Ως η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, η Γερμανία συνεισφέρει το ένα πέμπτο στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, η Γαλλία εισφέρει το 14%, η Ιταλία το 12,5%, η Ισπανία το 8,3% του κεφαλαίου της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα ποσά κατανέμονται στα άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα