Κριτική ΝΔ στο ν/σ για την καλύτερη λειτουργία της Eπιτροπής Ανταγωνισμού

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 16:47

Πολλές διατάξεις του ν/σ για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ανέφερε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι:

Πολλές διατάξεις του ν/σ για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.

- με τη δυνατότητα υπερβολικών παρεμβάσεων του υπουργού θίγεται η αυτοτέλεια μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της Επιτροπής να ελέγχει την λειτουργία της αγοράς χαρτογραφώντας προληπτικά τις δυσλειτουργίες.

- δεν επιτυγχάνεται ο περίφημος στόχος του σημερινού υπουργού για μείωση όλων των τιμών των βασικών αγαθών κατά 10%, ούτε των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών κατά 30%, και μάλιστα μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Τα Χριστούγεννα έφτασαν, αλλά η ακρίβεια επιμένει», είπε χαρακτηριστικά και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι μετά τις δηλώσεις ότι «θα δημιουργείτο ένα ριζικά εντελώς διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό, αφήνει ανέγγιχτο το θεμελιώδη νόμο του 1977 και τροποποιεί, απλώς ορισμένες διατάξεις του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2009 για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Νόμος», πρόσθεσε, «ο οποίος επιτάχυνε σε σχέση με το παρελθόν την λειτουργία της Επιτροπής, η οποία από πέρσι λειτουργεί σε τρία τμήματα».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «ξεχάστηκε - ευτυχώς - η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας δεύτερης αντιμονοπωλιακής αρχής, πράγμα που θα πρόσθετε απλώς ένα ακόμα φορέα, αυξάνοντας τη σύγχυση και τη γραφειοκρατία».

«Ξεχάστηκε, επίσης, η σχετικά πρόσφατη εξαγγελία της προηγούμενης υπουργού για σύσταση σχετικής γενικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός με πρόσχημα το νομοσχέδιο αυτό, ετοιμάζεται προφανώς να διορίσει Επιτροπή δικής του εμπιστοσύνης», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα