Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αλλαγών για τις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού, δηλαδή τα ηλικιακά όρια και το ύψος εισφορών, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε παράλληλα ότι αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις, σε σχέση με αυτά που νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Το ασφαλιστικό είναι μία δύσκολη εξίσωση: μια μεγάλη κάμψη στα έσοδα, ή μια εκτροπή στις δαπάνες, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ούτε ισχύει ότι το σύστημα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Απλώς έχουν μπει οι βάσεις. Χρειάζεται συνεχώς διασφάλιση των πόρων του συστήματος και αν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προβλέψει, είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2011 θα υπάρξει ενιαίος τρόπος πληρωμής μισθών, εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω των τραπεζών, κάτι που θα διευκολύνει και θα ανακουφίσει από πρόσθετο φόρτο τα ταμεία.
Επιπλέον, εξετάζεται η εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ θα δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το μέτρο.
Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, επανέλαβε ότι οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι του 2011 για τα τρία μεγαλύτερα επικουρικά και το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.
Πάντως, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο. «Όλα θα γίνουν όπου χρειαστεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι όποιες προσαρμογές δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του συστήματος, τη χρονιά αυτή, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τα έξοδα μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το 2009, ενώ τη νέα χρονιά οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που αναμένεται τα έσοδα να αυξηθούν λόγω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής κατά 5,3%, ή 1,2 δισ. ευρώ.
Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη ισχύει στον ΟΑΕΕ, επεκτείνεται στο ΙΚΑ και ως τον Απρίλιο και στον ΟΓΑ και στον ΟΠΑΔ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, τα αποτελέσματα ως τον Οκτώβριο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού η μείωση που κατεγράφη στο ΙΚΑ είναι της τάξης του 31,26%, στον ΟΓΑ κατά 25,17%, στον ΟΑΕΕ κατά 41,45% και στον ΟΠΑΔ κατά 35%, τους τελευταίους μήνες.
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2011, όπως ανέφερε, θα εφαρμοστεί ο τρόπος νέος ασφάλισης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων με το εργόσημο, ενώ η ενεργοποίηση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχής Υγείας, δίνει τη δυνατότητα στα ταμεία, προμήθειας αναλωσίμων σε τιμές χαμηλότερες.
Προωθείται, είπε ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης, απογραφή των συνταξιούχων μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ που θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο, από την οποία θα διακριβωθούν περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε αποθανόντες, προσπάθεια στην οποία θα συνδράμουν και τα Ληξιαρχεία.
Στα σχέδια που προωθούνται και αναμένεται να συζητηθούν και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι ο Ενιαίος φορέας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα καλύψει ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αξιοποίηση των πόρων των ταμείων.
Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2011 θα αναμορφωθεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, με την μελέτη των ήδη υπαρχόντων πορισμάτων και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας διαφόρων κέντρων. Στόχος, όπως επεσήμανε, «είναι να μην υπάρχουν αδικίες και η νέα λίστα να στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση προκειμένου να μην αμφισβητηθεί».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ