Ισχυροποίηση του δολαρίου

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 05:50

Ανοδικά έναντι του γιέν για δεύτερη ημέρα, πριν από την έκθεση για την οποία οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον μήνα που πέρασε στις ΗΠΑ, σημείωσε το δολάριο, σημάδι ότι η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, αποκτά ρυθμό.

Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αξιωματούχων της Federal Reserve, ότι, η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ συνεχίζεται, όπως και το πρόγραμμα αγοράς χρέους ύψους 600 δισ. δολαρίων.

Το δολάριο ανατιμήθηκε στα 83,86 γιέν στις 9:55 π.μ. στο Τόκιο από 83,66 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου ισχυροποιήθηκε 0,3%. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στο 1,3357 ανά ευρώ από 1,3378 δολάρια. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 111,98 ανά ευρώ από 111,92.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 79,526 σήμερα, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 0,2%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,3% τον Νοέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα από τη Fed. Χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,8% τον μήνα που πέρασε, περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκαν έως το 3,50% σήμερα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαΐου. Χθες σημείωσαν άνοδο έως 22 μονάδες βάσης.

Η ζήτηση για δολάρια περιορίστηκε πριν από την αυριανή έκθεση στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξει αύξηση της ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας θα αργήσει να ανακάμψει.

Ο τριμηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης Tankan της Βank of Japan μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών υποχώρησε στο 5 τον Δεκέμβριο από το 8 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας. Αυτή είναι η πρώτη μείωση από τη λήξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πέρυσι. Θετικός αριθμός καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Οι μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες προβλέπουν ότι το γιέν θα κυμανθεί στα 86,47 ανά δολάριο την οικονομική χρήση έως και τον Μάρτιο του 2011, από 89,66 που προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση Tankan.

Φέτος το γιέν ανατιμήθηκε 10% μεταξύ των νομισμάτων των 10 ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,3% και το δολάριο βρίσκεται 2% χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα