Yπό εποπτεία οι οίκοι αξιολόγησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 06:04
UPD:10:47

Tις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Tις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Οι τροποποιήσεις αυτές ήταν αναγκαίες για να εξασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα ασκεί άμεση εποπτεία επί των οργανισμών αυτών. Οι ευρωβουλευτές, σε συμφωνία και με τα κράτη μέλη, ενδυνάμωσαν το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΑΚΑΑ στην ευθυγράμμιση λειτουργίας αυτών των οργανισμών.

· Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.

· Η ΕΑΚΑΑ θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

· Όλοι οι οργανισμοί θα έχουν ελεγχθεί ως τον Ιούλιο 2014.

Οι τροπολογίες υιοθετήθηκαν με 611 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 26 αποχές

Δυνατότητα επιβολής προστίμων

Αρχικώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι αυτή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, μετά από σύσταση που θα πραγματοποιεί η ΕΑΚΑΑ. Το συμφωνηθέν κείμενο, ωστόσο, το οποίο προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις και το οποίο ενέκρινε το ΕΚ δίνει αυτήν την αρμοδιότητα στην ΕΑΚΑΑ. Το ύψος των προστίμων, το οποίο θα διαφέρει ανάλογα με το είδος της παράβασης, το μέγεθος του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και τις ενδεχόμενες επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές περιστάσεις, ορίζεται από τους κανόνες. Το πρόστιμο που θα επιβάλει η ΕΑΚΑΑ δε θα μπορεί να ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών που εμφάνισε ο οργανισμός κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση.

Μεγαλύτερες αρμοδιότητες ελέγχου

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στην ΕΑΚΑΑ να πραγματοποιεί «αιφνίδιους ελέγχους» (επιθεωρήσεις χωρίς προειδοποίηση) στον εμπορικό χώρο του οργανισμού. Μετά από την επιμονή του ΕΚ, η ΕΑΚΑΑ θα ελέγχει επίσης εάν αυτοί οι οργανισμοί τηρούν την υποχρέωση που έχουν να πραγματοποιούν «ελέγχους εκ των υστέρων», δηλαδή αν συγκρίνουν την προβλεπόμενη απόδοση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου το οποίο έχουν αξιολογήσει με την πραγματική απόδοση που αυτό εμφάνισε.

Τέλος, δόθηκε η εντολή στην ΕΑΚΑΑ να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλους τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έως το 2014.

Θέματα ανταγωνισμού και διαφάνειας

Το ΕΚ είχε προτείνει αρχικά να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις πληροφορίες για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίοι επιθυμούν να παρέχουν μη ζητηθείσες αξιολογήσεις. Τα επιχειρήματα του ΕΚ βασίζονταν στο ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια και θα παρείχε περισσότερες πληροφορίες στους επενδυτές. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, αποσύρθηκε μετά από την άρνηση των κρατών μελών να την αποδεχθούν. Παρόλα αυτά, στο εν λόγω κείμενο γίνεται έκκληση προς την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις γύρω από το ζήτημα αυτό, το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους βασικότερους στόχους του ΕΚ, κατά τη διάρκεια των επόμενων τροποποιήσεων του εν λόγω κανονισμού, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσει την τελική του έγκριση στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα. Η επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του ΕΚ έχει εντωμεταξύ ξεκινήσει τις εργασίες της επί της επόμενης μεταρρύθμισης και αναμένεται να εγκρίνει γραπτώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο τις προτεραιότητες της για το εν λόγω ζήτημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα