Επ.Αντ.: Δημόσια διαβούλευση για τις στρεβλώσεις στην αγορά

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 15:26
UPD:15:30

Δημόσια διαβούλευση, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2011, διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά με τις τιμές λιανικής προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης.

Δημόσια διαβούλευση, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2011, διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά με τις τιμές λιανικής προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης.

Η Επ. Αντ. καλεί φορείς και επιχειρήσεις ή και μεμονωμένα πρόσωπα να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα αίτια που οδηγούν σε υψηλές τιμές και περιορισμό του ανταγωνισμού στη λιανική πώληση των εν λόγω προϊόντων.

Για την καλύτερη διαχείριση των στοιχείων, προκρίνεται η ηλεκτρονική αποστολή των θέσεων των συμμετεχόντων προσώπων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: [email protected] . Τυχόν στοιχεία μπορούν επίσης να κατατεθούν στο γραφείο Πρωτοκόλλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κότσικα 1Α και 28ης Οκτωβρίου, Τ.Κ. 104 34 σε φάκελο με την ένδειξη «Δημόσια Διαβούλευση».

Η διαβούλευση επικεντρώνεται σε ζητήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού από πρακτικές, όπως:

i) Συμφωνίες μεταξύ των ανταγωνιστών για τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό της παραγωγής και τον καταμερισμό της αγοράς.

ii) Συμβατικές ρήτρες αποκλειστικότητας και παροχής οικονομικών κινήτρων για την εξασφάλιση αποκλειστικότητας (π.χ. εκπτώσεις πίστης, εκπτώσεις στόχου, δωρεάν παροχές) από επιχειρήσεις με υψηλό μερίδιο αγοράς.

iii) Συμφωνίες ανταγωνιζόμενων αγοραστών με σκοπό την από κοινού αγορά ορισμένων εισροών.

iv) Περιορισμός της δυνατότητας του μεταπωλητή να προσδιορίσει την τιμή πώλησης για τους τελικούς καταναλωτές (καθορισμός τιμών μεταπώλησης).

v) Συμφωνίες προμηθευτών και λιανοπωλητών για τοποθέτηση σε προνομιακή θέση προϊόντων έναντι ανταλλάγματος («entry/listing fees»).

vi) Επιβολή αγοράς ενός προϊόντος με τον όρο να αγοραστεί και άλλο (δεσμεύον και δεσμευμένο προϊόν).

vii) ʼμεση ή έμμεση υποχρέωση προμηθευτή για πώληση μόνο σε έναν αγοραστή.

viii) Συμφωνίες διαχείρισης κατηγορίας προϊόντων («category management») μεταξύ λιανοπωλητή και προμηθευτών.

ix) Απαγόρευση εναλλακτικών πηγών προμήθειας προϊόντων από χονδρεμπόρους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. («παράλληλες εισαγωγές»).

x) Αποκλειστικότητα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές αγορές με ρήτρες απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων.

xi) Επιβολή αυθαίρετων όρων αγοράς ή πώλησης προϊόντων από δεσπόζουσα επιχείρηση (π.χ. υπερβολική τιμολόγηση, αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης ή αγοράς κ.α.).

Όπως εξάλλου επισημαίνεται, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αρμόδια για τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που προκαλούνται από ρυθμιστικές παρεμβάσεις του έλληνα νομοθέτη. Ωστόσο, στο πλαίσιο της γνωμοδοτικής αρμοδιότητάς της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα ρυθμιστικά/κανονιστικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις του κλάδου στο να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά, σε επίπεδο τιμών αλλά και υπηρεσιών λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού αποκλειστικά αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στα προβλήματα που δημιουργούνται από τυχόν αθέμιτες πρακτικές.

Περισσότερα στο συνημμένο αρχείο πάνω αριστερά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα