Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 05:31
UPD:07:25

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να υποχωρεί μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα επεκταθεί, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας για στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά που αύξησε τους φόβους για αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που θεωρεί την Ευρώπη την τρίτη σε μέγεθος αγορά της μετά την Κίνα και την Αμερική, υποχώρησαν 0,3% στη Σεούλ. Οι μετοχές της Ricoh Co., εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού γραφείου, που εισπράττει το 23% των πωλήσεών της από την Ευρώπη, υποχώρησαν 1,4% στο Τόκιο. Οι μετοχές της Santos Ltd., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, αναρριχήθηκαν 5,1%, μετά τη συμφωνία της να πουλήσει μερίδιά της στο project αερίου της Αυστραλίας στην Total SA και την Korea Gas Corp.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχωρούσε 0,1% φθάνοντας στις 133,46 μονάδες στις 11:11 π.μ. στο Τόκιο, με περίπου επτά μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε πέντε που σημείωναν άνοδο. Ο περιφερειακός δείκτης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα 2,5 ετών στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι εκθέσεις στις ΗΠΑ τόνωσαν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάκαμψη, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού στην Κίνα θα βλάψουν την ανάπτυξη.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,7% μετά τη είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap News ότι η Νότια Κορέα ετοιμάζει στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στη νήσο Γιεονπγιεόνγκ, η οποία ίσως ξεκινήσει στις 11 π.μ. (τοπική ώρα) ή το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή πληροφόρησής του.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,2%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 0,2%, στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,5%.

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 1.243,91 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς τα καλύτερα των προβλέψεων κέρδη της Oracle και η εξαγορά περιφερειακής τράπεζας από την Research In Motion επισκίασαν τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα επεκταθεί.

Απώλειες σημείωσαν στις 17/12 οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης στην Ευρώπη δεν καθησύχασε τις ανησυχίες ότι κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Την ίδια ημέρα η Moody’s Investors Service, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων του MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ο κλάδος των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας.

Οι μετοχές της Samsung Electronics υποχώρησαν 0,3% φθάνοντας στα 923.000 ουόν στη Σεούλ. Οι μετοχές της ΗTC Corp., της εταιρείας της Ταϊβάν που κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα και εισπράττει περίπου το 31% των πωλήσεών της από την Ευρώπη, υποχώρησαν 1,5%, φθάνοντας στα 859 δολ. Ταϊβάν. Οι μετοχές της Ricoh σημείωσαν απώλειες 1,4% φθάνοντας στα 1.174 γιέν στο Τόκιο.

Το 2010 – έως και τις 17 Δεκεμβρίου – ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 11%, έναντι ανόδου 12% του S&P 500 και 9% του Stoxx Europe 600 Index.

Μεταξύ των μετοχών που σημείωσαν άνοδο, οι μετοχές της Santos αναρριχήθηκαν 5,1% φθάνοντας στα 13,63 δολ. Αυστραλίας η μία. Η εταιρεία θα αντλήσει 665 εκατ. δολ. Αυστραλίας (658 δολ. ΗΠΑ) από την πώληση του μεριδίου 15% στο project υγροποιημένου φυσικού αερίου του Γκλάντστοουν στην Total και την Korea Gas. Η εταιρεία μόλις ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών σε θεσμικούς αναλυτές, αντλώντας 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα