ΔΕΠΑ: Εκτίμηση για διπλάσια μεγέθη μέχρι το 2020

Συνέντευξη του Χ. Σαχίνη στο Reuters
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 13:47

Διπλασιασμό των οικονομικών της μεγεθών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αναμένει η ΔΕΠΑ, χάρη στην αυξανόμενη εγχώρια χρήση του αερίου στην Ελλάδα και στην πρόσβαση που θα αποκτήσει η εταιρεία σε ξένες αγορές μέσω των νέων αγωγών που κατασκευάζονται στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, η ΔΕΠΑ ενδεχομένως να δει τις ετήσιες πωλήσεις αερίου να αυξάνονται σταδιακά στα 7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (bcm) έως το 2020, περίπου στο διπλάσιο του σημερινού όγκου.

«Η ΔΕΠΑ δεν θα γίνει απλά μια ελληνική εταιρεία που κοιτά την ελληνική αγορά. Περιμένουμε ότι θα διπλασιάσει τις ποσότητες που πουλά, διπλασιάζοντας τα έσοδα και την κερδοφορία της», τόνισε ο κ. Σαχίνης.

Η εταιρεία διέθεσε περίπου 3,4 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, αντλώντας καθαρά έσοδα 61 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 975 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αναμένεται να εμφανίσουν σαφή βελτίωση από το 2012 και μετά, καθώς θα αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και θα ενισχύονται οι εξαγωγές μέσω των νέων αγωγών που θα συνδέουν την Ελλάδα με την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.

«Θα περίμενα, ξεκινώντας σε 2-3 χρόνια, να έχουμε περίπου 1 δις κυβικά μέτρα προς διάθεση στην ΝΑ Ευρώπη και έως το 2017 άλλα 1,6 δισ. κυβικά μέτρα προς διάθεση στην Ιταλία», είπε ο κ. Σαχίνης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Η κυβέρνηση, που στοχεύει σε έσοδα 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2011, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσουν τις δυνατότητες πώλησης μέρους ή του συνόλου του πλειοψηφικού ποσοστού 65% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα