Στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες κατά της κρίσης η Κίνα

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 09:37
UPD:10:30

Τη στήριξη του Πεκίνου στις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Γουάνγκ Κισάν.

Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και «έχει αναλάβει συγκεκριμένη δράση για τη βοήθεια ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα», τόνισε ο Γουάνγκ, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο.

«Τα μέλη της Ε.Ε. έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους», ανέφερε ο Γουάνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν σε μια σταθερή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Τα σχόλιά του πυροδότησαν σημαντική άνοδο του ευρώ, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τυχόν επενδύσεις από την Κίνα θα μετριάσουν τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας και της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», δήλωσε ο Γουάνγκ Τσισάν.

Τη στήριξη της Κίνας σε ένα σταθερό ευρώ είχε επισημάνει τον Οκτώβριο και ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εγκαθίδρυση, από το 2013 ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις κρίσεις.

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν ήδη καταφύγει σε προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ κατά το 2011 είναι πιθανόν να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο είχε διαβεβαιώσει τη Λισαβόνα για τις κινεζικές προθέσεις παροχής βοήθειας, ωστόσο το Πεκίνο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ρητή δέσμευση για την αγορά πορτογαλικών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα