GM: Ανταλλακτικά αυτοκινήτων από... υδατοφράγματα

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 21:48
UPD:21:49

Μπορεί μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή να έχει... παράπλευρα οφέλη; Για έναν κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας, φαίνεται πως όλα είναι δυνατά αφού - επιστρατεύοντας ένα ιδιοφυές επικοινωνιακό τέχνασμα- η General Motors ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει ανταλλακτικά αυτοκινήτων από υδατοφράγματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό της ολέθριας πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Τα ανταλλακτικά θα ενσωματωθούν στο υβριδικό μοντέλο Chevrolet Volt που εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί στους αμερικανικούς δρόμους, με τον τίτλο του «Πράσινου Αυτοκινήτου» για το 2011.

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, αφού για την ανακύκλωση του πλαστικού η GM χρειάστηκε να έρθει σε συμφωνία με τέσσερις διαφορετικούς ομίλους: για τη συλλογή των υδατοφραγμάτων, την αποξήρανσή τους, τη μετατροπή του υλικού σε ρητίνη και την κατασκευή των ανταλλακτικών. Εκτός από ανακυκλωμένα υδατοφράγματα, χρησιμοποιήθηκαν λάστιχα από μονάδα δοκιμών της GM και ανακυκλωμένο πλαστικό από καταναλωτικά είδη. Τα ανταλλακτικά προορίζονται για το ψυγείο των Chevy Volt.

«Η δημιουργική ανακύκλωση είναι μια προέκταση της στρατηγικής της GM για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος», δήλωσε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ομίλου Μάικ Ρόμπινσον. «Επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε υλικά στις 76 εγκαταστάσεις μας καθημερινά και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα εφαρμογής της εμπειρίας μας σε μεγάλη κλίμακα».

Προσλήψεις 1.000 μηχανικών

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόσληψη χιλίων μηχανικών και ερευνητών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Ήδη, η General Motors έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε οκτώ κτηριακές εγκαταστάσεις, στο Μίσιγκαν, σε σχέση με την παραγωγή του Volt.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε να... πετάξει σωσίβιο ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην GM προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά υπό το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως όλα δείχνουν, ο όμιλος όχι μόνο βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά ήδη ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Τα Volt αναμένεται να έρθουν σε αυτήν την όχθη του Ατλαντικού μέσα στο 2012, ενώ οι εξαγωγές στην Ευρώπη του «αδελφού» οχήματος Opel Ampera θα αρχίσουν σε περίπου ένα χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα