Ιταλία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 12:53

Σημαντική πτώση, τη μεγαλύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες, σημείωσε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, οδηγούμενη από τη Fiat SpA, σημάδι ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν αναπτύσσεται.

Η παραγωγή υποχώρησε τον Οκτώβριο 0,9% έναντι του Σεπτεμβρίου και περισσότερο από τον Ιούνιο, ενώ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης στην Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.

«Η κατάσταση πράγματι δεν είναι καλή», ανέφερε ο Ivano Gerardi, Chief Executive Officer (CEO) της Gerardi SpA, με έδρα το Μιλάνο που παράγει εξαρτήματα για πολυτελή αυτοκίνητα, όπως για τη Ferrari SpA και τη Rolls-Royce Plc, συμπληρώνοντας ότι οι παραγγελίες είναι όλο και λιγότερες.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους αναφέρουν ότι θα σημειωθεί και περαιτέρω υποχώρηση στην ευρωζώνη. Οι εργασίες της Fiat δεν είναι κερδοφόρες τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια, ενώ οι απεργίες από τις ενώσεις στον τομέα μεταφορών ενδέχεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί περίπου το 1/3 της ιταλικής οικονομίας και η Fiat από μόνη της υπολογίζεται ότι συμμετέχει κατά περίπου 0,6% στο ΑΕΠ. Οι πωλήσεις της, οι οποίες μειώνονται κάθε μήνα φέτος, υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 22% το Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για τα μοντέλα Stilo και Punto, έδειξε σχετική έρευνα την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση τα στοιχεία της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, η παραγωγή υποχωρεί από τον Ιούνιο του 2001. Στον τομέα των αγαθών για μεταφορές υποχώρησε κατά 1,3% από τον Σεπτέμβριο και του κλάδου των μεταλλικών προϊόντων σε ποσοστό 4,4%.

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σημειώθηκε και στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,6% τον Οκτώβριο (η μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε ένα έτος) τη στιγμή που η παραγωγή της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, μειώθηκε κατά 2,1% τον ίδιο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους προκειμένου να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα