Πρόταση για νέο ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 11:14
UPD:15:00

Αποστάσεις κράτησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση από άρθρο στον Τύπο, που ανέφερε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Αποστάσεις κράτησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση από άρθρο στον Τύπο, που ανέφερε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου «Ταμείου Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και Επενδυτικής Ανάπτυξης», το οποίο θα παρέχει δάνεια σε κράτη, με εξασφάλιση αποθέματα χρυσού ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ανεξάρτητος, όπως και η ΕΚΤ. Θα μπορεί να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο αυτό, θα πρέπει να του παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις υπό μορφήν αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων.

Όπως επίσης αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει «απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης» για την υπεράσπιση του ευρώ.

Αντιδρώντας, ωστόσο, στο δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το σχέδιο καταρτίστηκε από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους και δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Ούτε κατατέθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους στο υπουργείο, ούτε εγκρίθηκε από αυτούς, και οι ιδέες που αναφέρονται στο κείμενο δεν αντικατοπτρίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντως με τη Suddeutsche Zeitung, εκτός από τη Γερμανία, προτάσεις για το θέμα έχουν καταθέσει η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, εν όψει της προσεχούς συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ένα γαλλικό σχέδιο, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Ισχυρή οικονομική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη προτείνει η Γαλλία

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung "SZ" (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 23.10.10), τονίζει πως η Γαλλία αποσκοπεί σε μία ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση στην ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως αναφέρει, το Λονδίνο «δεν επιτρέπεται να σταματήσει όλους τους υπόλοιπους». Η οικονομική κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά να μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, η οικονομική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει την έγκρισή της κάθε φορά που μία χώρα παίρνει αποφάσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στις άλλες χώρες. Επ΄αυτού οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν «τον τελευταίο λόγο» λέει η κ. Λαγκάρντ.

Η υπ. Οικονομικών της Γαλλίας αμφισβητεί ότι τέτοιου είδους εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ μπορεί να γίνει με όλες τις 27 χώρες-μέλη και προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαιτησίας, οι αποφάσεις της οποίας θα είναι δεσμευτικές για τις επί μέρους εθνικές αρχές.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κίνα: «Έτοιμη» να στηρίξει την ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, την αμέριστη συμπαράστασή της προσφέρει η Κίνα στα κράτη της ευρωζώνης που ταλανίζονται από τη δημοσιονομική κρίση προκειμένου να ανακάμψει η περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ευρωζώνη για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση και να προχωρήσει στην οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Τζιάνγκ Γιου.

Όπως τόνισε η Κινέζα αξιωματούχος, η ευρωζώνη θα αποτελέσει μία από τις «μεγαλύτερες αγορές» για τις επενδύσεις του Πεκίνου σε συνάλλαγμα.

Οι εν λόγω δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κίνα, η οποία διατηρεί τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως, σκοπεύει να προβεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην ευρωζώνη το προσεχές διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα