Ρομπέι: Πάντα σε επιφυλακή για το ευρώ

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 18:08

«Πάντα σε επιφυλακή» για το ευρώ δηλώνει ότι είναι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, χαρακτηρίζοντας το 2010 δύσκολη και έντονη χρονιά, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη υιοθέτησαν σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir, επισημαίνει ότι η προσπάθεια για την προετοιμασία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που είχε ως στόχο την αύξηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δυστυχώς συνέπεσε με την ελληνική κρίση.

Ο Χ. Ρομπάι υπογραμμίζει ότι η ΕΕ έλαβε καίριες αποφάσεις σχετικά με το δημοσιοοικονομικό έλεγχο στα κράτη μέλη και τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, δημιούργησε νέους και ισχυρούς μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν αρκετά σκληρά μέτρα για να δαμάσουν την κρίση.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι η ΕΕ έπρεπε να επέμβει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών μελών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν μόνες τους και έπρεπε να βοηθηθούν. Επιπλέον, επισημαίνει την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να υπερασπιστούν το νόμισμά τους, τονίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας για τις χώρες του ευρώ. «Οι χώρες του ευρώ συνειδητοποίησαν ότι έχουν κοινό πεπρωμένο. Έλαβαν τις αποφάσεις που έπρεπε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΕ.

Εξάλλου, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη βελγική οικονομία, τονίζοντας ότι «οι βάσεις της οικονομίας στο Βέλγιο είναι πολύ πιο υγιείς από ότι νομίζουμε».

Σε ό,τι αφορά τη γαλλο-γερμανική συνεργασία, ο Πρόεδρος της ΕΕ επισημαίνει ότι στην ΕΕ υπάρχει μεγάλη παράδοση συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και αναγνωρίζει ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία. Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η ΕΕ οδεύει προς ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ο Χ. Ρόμπαι απαντά: «Δεν θα είμαστε ποτέ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν το επιθυμούμε. Χρειάζεται περισσότερη ενσωμάτωση, αλλά έχοντας ταυτόχρονα υπόψη τις διαφορές μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα