Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 05:59

Με διακυμάνσεις διαπραγματεύθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του γιέν, σκιάζοντας την προοπτική για τα κέρδη των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index σε τέταρτη συνεχόμενη άνοδο.

Οι μετοχές της Τoyota Motor Corp., της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που θεωρεί τη Βόρεια Αμερική τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της, υποχώρησαν 0,9% στο Τόκιο. Οι μετοχές της ιαπωνικής κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών Nintendo Co. σημείωσαν απώλειες 1,5%. Ανοδο 0,8% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο. Κέρδη 0,6% σημείωσαν οι μετοχές της Νewcrest Mining Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού της Αυστραλίας.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στις 136,98 μονάδες στις 12:02 μ.μ. στο Τόκιο. Ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 14% και οδεύει προς τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008 εν μέσω εικασιών ότι τα εταιρικά κέρδη δεν θα επηρεαστούν από την κρίση χρέους της Ευρώπης, τα μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,2%, τα μέγιστα αυτόν τον μήνα. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,3%. Στην Αυστραλία, άνοδο 0,3% σημείωσε ο S&P/ASX 200 Index και στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,5%.

Ο κινεζικός δείκτης έχει σημειώσει φέτος απώλειες 16%, τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών δεικτών των 15 κυριότερων χρηματιστηρίων του κόσμου. Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων διεθνώς το 2010, άνοδο 45% σημείωσε ο δείκτης στην Ινδονησία, 50% στην Ταϊλάνδη και 38% στις Φιλιππίνες.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα συναλλαγών για το 2010 στα Χρηματιστήρια της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων. Αύριο νωρίς θα κλείσουν οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας καθώς το πετρέλαιο διατηρήθηκε πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Φέτος και οι 10 κλάδοι που απαρτίζουν τον ΜSCI Asia Pacific Index έχουν σημειώσει άνοδο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι της ενεργείας και των πρώτων υλών.

Απώλειες για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε το δολάριο έναντι του γιέν φθάνοντας έως τα 81,29, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου. Το αδύναμο δολάριο περιορίζει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται στο νόμισμα της χώρας τους.

Το γιέν έχει κυμανθεί φέτος στα 87,76 ανά δολάριο και οδεύει προς τον υψηλότερο μέσον όρο έτους από την έναρξη της ελεύθερης διακύμανσής του το 1971.

Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, σημείωσε χθες άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο. Μέσα στο έτος ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 21%. Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες και το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα 91 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Φέτος τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 15% και ο χρυσός άνοδο 29%, οδεύοντας για δέκατο συνεχόμενο έτος ανόδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα