Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 05:40
UPD:05:54

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και των τηλεπικοινωνιών εν μέσω εικασιών ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων θα βοηθήσουν να προστατευθεί η περιφέρεια από την παγκόσμια ύφεση.

Οι μετοχές της Cnooc Ltd., της μεγαλύτερης offshore εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας και της Rio Tinto Group, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 3% μετά το ράλι των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων στις 31 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. αναρριχήθηκαν 3% στη Σεούλ καθώς ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε τον περιορισμό της οικονομικής συρρίκνωσης. Οι μετοχές της ZTE Corp. οδήγησαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα διαθέσει άδειες στις εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng αναρριχήθηκε 2% φθάνοντας στις 14.678,72 μονάδες στις 11:01 π.μ., τοπική ώρα. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές ανοιχτές αγορές της περιφέρειας εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία και το Βιετνάμ. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές της Ιαπωνίας, της Ν. Ζηλανδίας, της Ταϊβάν, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων.

Περίπου δύο μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σε κάθε μία που σημείωνε πτώση στον δείκτη MSCI Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 248,16 μονάδες. Ο δείκτης το 2008 υποχώρησε 53%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες στην ιστορία των δύο δεκαετιών του, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.

Ο MSCI Asia Pacific Index, που περιλαμβάνει την Ιαπωνία, υποχώρησε 43% πέρυσι σε ετήσια επίπεδα ρεκόρ καθώς ο φόβος της χαμηλότερης ζήτησης εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ώθησε τους δείκτες της ενεργείας και των μετάλλων να χάσουν πλέον του ημίσεως της αξίας τους.

Οι μετοχές της Rio σημείωσαν άνοδο 3% φθάνοντας στα 39,13 δολ. Αυστραλίας η μία μετά την άνοδο του δείκτη των έξι μετάλλων στο London Metal Exchange (LME) για τρίτη ημέρα σε ποσοστό 5,1% στις 31 Δεκεμβρίου. Ο χαλκός έκανε ράλι 5,3%, ο ψευδάργυρος 5% και το νικέλιο σε ποσοστό 9,2%.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε 14% φθάνοντας στα 44,60 δολ. Το βαρέλι στις 31 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, περιορίζοντας τις ετήσιες απώλειες ρεκόρ, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε χαμηλότερη από το αναμενόμενο αύξηση των προμηθειών του καυσίμου στις ΗΠΑ. Οι τιμές σήμερα υποχώρησαν 3,8% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα