Σιγκαπούρη: Επιδείνωση της οικονομικής συρρίκνωσης

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 07:15
UPD:09:36

Μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική συρρίκνωση της Σιγκαπούρης το 2009 από την προηγούμενη πρόβλεψη εξ αιτίας της επιδείνωσης των εξαγωγών στην περιφέρεια και της περαιτέρω μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα μειώθηκε για πέμπτο μήνα τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν πλέον του 15% για δεύτερο μήνα και η βιομηχανική παραγωγή της Αυστραλίας μειώθηκε σύμφωνα με σημερινές εκθέσεις. Η οικονομία της Σιγκαπούρης ενδέχεται να συρρικνωθεί 2% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι δημόσιες δαπάνες και οι μειώσεις επιτοκίων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες αντιστοίχως σε ολόκληρο τον κόσμο απέτυχαν να αντιστρέψουν την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση και τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση σε επτά δεκαετίες. Οι ασιατικές οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές συρρικνώνονται καθώς η ζήτηση των προϊόντων τους μειώνεται εν μέσω των υφέσεων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.

Οι εξαγωγές από την Ινδία μειώνονται επίσης και το Βιετνάμ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η οικονομική του ανάπτυξη το 2008 ήταν η χαμηλότερη σε εννέα χρόνια. Μεταξύ των τριών μεγάλων οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ταϊλάνδη κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο, ενώ η Ινδονησία και η Μαλαισία εκτιμούν ότι η ανάπτυξη φέτος θα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2001.

Τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι το διεθνές εμπόριο θα συρρικνωθεί το 2008 για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των 25 ετών. Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 32% του ΑΕΠ της Ασίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Νέα Ζηλανδία βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citigroup η ύφεση της Σιγκαπούρης ενδέχεται να είναι η χειρότερη στην ιστορία των 43 ετών της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα