Ασία: Προμηνύεται βαθύτερη ύφεση το 2009

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 09:18
UPD:09:42

Για συρρίκνωση της οικονομίας της σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου το 2009 προειδοποίησε η Σιγκαπούρη, προμηνύοντας βαθύτερη ύφεση σε ολόκληρη την περιοχή, τη στιγμή που οι εξαγωγές και η βιομηχανική δραστηριότητα περιορίστηκαν περαιτέρω σε Κίνα, Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Πιο αναλυτικά, η μεταποίηση στην Κίνα υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά μήνα το Δεκέμβριο, οι εξαγωγές της Ν. Κορέας μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 15% για δεύτερο μήνα και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Αυστραλία συρρικνώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της τη φετινή χρονιά σε ποσοστό έως 2% - υψηλότερο σε σχέση με την εκτίμηση του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citigroup, η ύφεση της Σιγκαπούρης ενδέχεται να είναι η χειρότερη στην ιστορία της.

«Η Ασία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αναπτυξιακό “σοκ”, με τους δείκτες να υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση θα είναι τόσο βαθιά όσο ήταν κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης», υποστηρίζει οικονομολόγος της HSBC Holdings στο Χονγκ Κονγκ.

Τα πακέτα δημοσίων δαπανών και οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τη χειρότερη πιστωτική κρίση των τελευταίων 70 χρόνων.

Ανεπηρέαστες δεν έχουν μείνει ούτε οι οικονομίες της Ασίας – οι οποίες οδηγούνται από τις εξαγωγές – καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους φθίνει λόγω της ύφεσης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα