WSJ: Αποστροφή κινδύνου το 2009

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 12:13

Το τρίτο χειρότερο έτος για τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών άφησε πολλούς επενδυτές οργισμένους και συγχυσμένους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Παρότι ελπίζουν σε αντιστροφή του κλίματος το 2009, οι πληγές των επενδυτών είναι ακόμη ανοιχτές και δεν τους αφήνουν να στοιχηματίσουν υπέρ αυτής της προοπτικής.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο ευρύτερος χρηματιστηριακός κλάδος ακολουθεί πτωτική πορεία και η απόδοσή του υπολείπεται σχεδόν όλων των άλλων κατηγοριών ενεργητικού όπως, μεταξύ άλλων, των κρατικών ομολόγων, του χρυσού, ακόμη και του κλάδου των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Inc.

Ως εκ τούτου, παρότι οι επενδυτές ακούν και ξανακούν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσουν μετοχές, διστάζουν να το κάνουν. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τίτλους που ενέχουν οποιοδήποτε ρίσκο.

Έτσι εξηγούνται τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης για τα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου, τα θεωρούμενα ως ασφαλέστερα στοιχεία ενεργητικού, καθώς και η αμείωτη εξαγορά μεριδίων των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατάρρευση και διάσωση των κολοσσιαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ούτε η υποχώρηση του Dow Jones Industrial Average κατά 33,8% το 2008, το χειρότερο έτος στην ιστορία του δείκτη.

Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης φέρει η ανεπαρκής –όπως αποδεικνύεται- προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «βουλώσει» τις τρύπες της αγοράς, καθώς και το ότι τα ράλι των χρηματιστηρίων και η αισιοδοξία από πλευράς επενδυτών ανήκουν στο παρελθόν, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

Δεδομένου ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη τους ερχόμενους μήνες, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ο απλός κόσμος θα δανείζουν και θα δανείζονται λιγότερο, αντίστοιχα, διατηρώντας τίτλους μικρότερου κινδύνου, και ότι το τραπεζικό σύστημα και η στεγαστική αγορά δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τα χρηματιστήρια παλεύουν για την επιβίωσή τους, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα