Σε πλήρη λειτουργία το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών

Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2009 11:01

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί μέχρι και το τέλος του μήνα το σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ αφού η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες προγραμματίζουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις μετόχων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι μετά τα μέσα του μήνα όλες οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα είναι έτοιμες να εκδώσουν τις ειδικές προνομιούχες μετοχές για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους με κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στο πακέτο των 5 δισ. θα συμμετάσχει τελικώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες, θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές αξίας 350 εκατ. ευρώ. Ηδη ανάλογες αυξήσεις, τις οποίες θα καλύψει το Δημόσιο, έχουν δρομολογήσει η Alpha Bank και η Eurobank.

Στο μεταξύ έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό μεγάλων εμπορικών τραπεζών για την εξασφάλιση ειδικών ομολόγων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα.

Ήδη, έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη διάθεση ειδικών ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 2,01 δισ. από τα συνολικά 8 δισ. που προέβλεπε το σχέδιο σε Eurobank, Πειραιώς και Millennium Bank ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Προβόπουλος - Αλογοσκούφης

Στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργο Προβόπουλο διαπιστώθηκε η ομαλή προετοιμασία του σχεδίου το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε στον υπουργό Οικονομίας την πεποίθησή του ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει και για την πραγματική οικονομία (με τη μορφή δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Σημείωσε όμως ότι στην αποτελεσματικότητά του θα παίξει ρόλο και η πορεία του Euribor το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ την περασμένη Τρίτη δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο οι τράπεζες είχαν αρχίσει τον περιορισμό εκταμίευσης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχώρησαν στα 500 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ετσι, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε σε 14% έναντι 15,1% τον Οκτώβριο και 22,4% τον Δεκέμβριο του 2007. Το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ξεπέρασε στο τέλος Νοεμβρίου τα 116,5 δισ. ευρώ.

Από τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά τα 269 εκατ. ευρώ αφορούσαν εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους να παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση στο 12,3% από 13,7% που ήταν τον Οκτώβριο.

Προς τις επιχειρήσεις οι τράπεζες το Νοέμβριο χορήγησαν συνολικώς 940 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου της κατηγορίας αυτής (132,13 δισ. ευρώ) να επιβραδυνθεί σε 22,2% από 24,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Παρά ταύτα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις διατηρείται σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο του περασμένου Δεκεμβρίου (20,6%).

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα