Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 16:52
UPD:16:54

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς ορισμένες αποθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις δίνουν αφορμή για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ΜcDonald΄s προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα εμφανίσει ζημία, ενώ η Target Corp. ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της έως τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν κατά πολύ κατώτερες των προσδοκιών της.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης η προοπτική ενός νέου πολέμου στον Κόλπο.Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε σήμερα έντονη δυσαρέσκεια για τα στοιχεία που κατέθεσε το Ιράκ σχετικά με το οπλοστάσιό του και χαρακτήρισε βάσιμες τις επιφυλάξεις που διατύπωσε από την αρχή η Ουάσιγκτον. Η αμερικανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για την έκθεση που υπέβαλε το Ιράκ στον ΟΗΕ προς το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο αναμενόμενος πόλεμος κατά του Ιράκ ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και να περιορίσει τις δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε το Νοέμβριο μικρή άνοδο κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,2% που ανέμεναν αναλυτές, ενώ οι κατασκευές νέων κατοικιών τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 2,4% ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες. Ωστόσο, η αύξηση που σημείωσε, της τάξεως του 0,1% ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις 16:44 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.590,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,43% και ο Nasdaq στις 1.393 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,46%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα