Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2009 05:58

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2004, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η μείωση της φορολογίας και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων από την κυβέρνηση θα περιορίσει την παγκόσμια συρρίκνωση, ενώ η άνοδος των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής τόνωσαν τις μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,3% φθάνοντας στις 91,33 μονάδες στις 10:19 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 5 Νοεμβρίου και σημειώνοντας όγδοη συνεχόμενη άνοδο, τη μακροβιότερη από τον Αύγουστο του 2004. Περίπου τρεις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 2,4% φθάνοντας στις 9.067,63 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου. Κλειστές ήταν οι αγορές της χώρας τις τέσσερις τελευταίες ημέρες λόγω του εορτασμού του Νέου Ετους. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Πέρυσι ο MSCI υποχώρησε 43% - επίπεδα ρεκόρ – έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις στις δύο δεκαετίες της ιστορίας του. Η κατάρρευση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ πάγωσε τις αγορές πιστώσεων ωθώντας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ταυτόχρονη ύφεση τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Στις 2 Ιανουαρίου οι μετοχές στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, με τον Standard & Poor’s 500 Index να σημειώνει άνοδο 3,2%, μετά την είσπραξη μετρητών της General Motors Corp. από την κυβέρνηση για την στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 92,35 σήμερα έναντι του δολαρίου από 90,64 στις 11 π.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στις 30 Δεκεμβρίου, αυξάνοντας την αξία των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 3,6% στις 2 Ιανουαρίου, ενώ το νικέλιο εκτινάχθηκε 13% και ο μόλυβδος 9,2%. Το πετρέλαιο σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε άνοδο 23% και στις 31 Δεκεμβρίου άνοδο 14%. Η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθε στην ένατη μέρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, πηγή του 1/3 των προμηθειών παγκοσμίως, θα μειωθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα