Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2009 06:00
UPD:06:14

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την εισβολή των Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας την επίθεση των 10 ημερών και απειλώντας τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο έως 5% μετά την εισβολή χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα στις 3 Ιανουαρίου για τη σύλληψη μαχητών της Χαμάς που εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Τα αραβικά κράτη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τον λαό της Γάζας, δήλωσε χθες από την κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 2,34 δολ., ποσοστό 5,1%, φθάνοντας στα 48,68 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:33 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 47,17 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια στις 2 Ιανουαρίου αναρριχήθηκαν 3,9%, φθάνοντας στα 46,34 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 23%, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 1986, μετά την εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, τη διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο και την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών. Μία εβδομάδα πριν το αργό υποχώρησε 27%.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Τον Ιούλιο του 2006 οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει άνοδο ρεκόρ στα 78,40 δολ. το βαρέλι, μετά την επίθεση του Ισραήλ στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το Ιράν είναι η τέταρτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου.

Το 1974 το πετρέλαιο σημείωσε σημαντική άνοδο ωθώντας σε ύφεση τον αναπτυγμένο κόσμο μετά το εμπάργκο πετρελαίου που ακολούθησε τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1973.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου αναρριχήθηκε 1,81 δολ., ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στα 48,71 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:33 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 47,48 δολ. το βαρέλι. Στις 2 Ιανουαρίου το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,9% κλείνοντας στα 46,91 δολ. το βαρέλι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department.

Πέρυσι το πετρέλαιο υποχώρησε 54%, σημειώνοντας ετήσια πτώση για πρώτη φορά από το 2001, αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του. Οι τιμές άγγιξαν στις 19 Δεκεμβρίου τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών, φθάνοντας στα 32,40 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα