«Ετοιμότητα από ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων»

Δηλώσεις Λουκά Παπαδήμου
Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2009 10:53

«Εάν κρίνουμε ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μειωθούν ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες, η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω και θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», σημείωσε ο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της στην περίπτωση που κρίνει ότι οι κίνδυνοι ως προς τη σταθερότητα των τιμών έχουν περιοριστεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche».

«Εάν κρίνουμε ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μειωθούν ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες, η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω και θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο, διαμορφώνοντάς το στο 2,5%. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιό της τουλάχιστον κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης πιστεύει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να μην αρχίσει πριν από το επόμενο έτος καθώς οι οικονομικές προοπτικές είναι ασυνήθιστα αβέβαιες και υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Παπαδήμος αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στις 16 χώρες-μέλη του ευρώ θα συρρικνωθεί τα προσεχή δύο έως τρία τρίμηνα.

Οσο για τον πληθωρισμό, ο κ.Παπαδήμος θεωρεί ότι θα μπορούσε να περιοριστεί «σημαντικά» προς τα μέσα του έτους προτού ενισχυθεί εκ νέου στα τέλη του 2009 χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, οι αλλαγές νομισματικής πολιτικής χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. «Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, χρειάζονται τέσσερα έως έξι τρίμηνα για να γίνει αισθητός ο μέγιστος αντίκτυπος στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Στο σημερινό περιβάλλον, θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερος χρόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική έχει χάσει την επιρροή της στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ότι η τράπεζα δεν υπολείπεται καθόλου άλλων κεντρικών τραπεζών όπως η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ όσον αφορά στις ενέργειες αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην τόνωση των οικονομιών τους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην ληφθούν μέτρα που θα πλήξουν την εμπιστοσύνη στα δημοσιονομικά ή απειλήσουν την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Το ΔΝΤ

Καμία απολύτως συζήτησης δεν γίνεται στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Με την δήλωσή του αυτή, στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν βάζει οριστικά τέλος στα σενάρια που έφεραν τη χώρα μας προ των πυλών του ΔΝΤ για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της, ύστερα μάλιστα και από την εκτίναξη του spread των δεκαετών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα