Κακά μαντάτα στη Ν. Υόρκη

Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη και τον πόλεμο
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:39

ΤΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ αποτελέσματα ομίλων λιανικής, όπως Circuit City Stores, και η προειδοποίηση της McDonald's επηρέασαν τις μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι ελπίδες για ένα καλύτερο ξεκίνημα κατά το νέο έτος επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες για πόλεμο στο Ιράκ και τα αρνητικά νέα από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων.

Η μετοχή της McDonald's υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 10%, μετά την προειδοποίηση του αμερικανικού κολοσσού ότι πρόκειται να ανακοινώσει τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες στην ιστορία του. Η είδηση στις ΗΠΑ για ήπιο πληθωρισμό, ισχυρό στεγαστικό τομέα και τα σημάδια αναζωογόνησης στον τομέα μεταποίησης δεν ήταν αρκετά για να επισκιάσουν τις ανησυχίες για την εικόνα του εταιρικού τομέα και την ένταση στη Μ. Ανατολή.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 92,01 μονάδες, ποσοστό 1,07%, φθάνοντας στις 8.535,39 μονάδες. Απώλειες 8,28 μονάδων, ποσοστό 0,59%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.392,05 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στον απόηχο των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ισχυρό ευρώ στα εταιρικά κέρδη, την πορεία των πωλήσεων λιανικής και το ενδεχόμενο αμερικανικού πολέλου στο Ιράκ.

«Η πτώση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας έναντι του ευρώ αποτελεί αρνητική είδηση για ορισμένες κυκλικές μετοχές, σε σχέση όμως με την πτώση που υπέστησαν τα εταιρικά κέρδη τους τελευταίους 18 μήνες, οιαδήποτε περαιτέρω υποχώρηση δεν πρόκειται να έχει μεγάλο αντίκτυπο», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse First Boston.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας E.ON ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών blue chip με τις μεγαλύτερες απώλειες, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 4,4%, μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να εμποδίσει την αμφιλεγόμενη εξαγορά της προμηθεύτριας αερίου Ruhrgas.

Η μετοχή της σουηδικής εταιρείας λευκών οικιακών συσκευών Electrolux υποχώρησε κατά 9,4% στην είδηση ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει αγωγές για αποζημίωση από έκθεση σε αμίαντο. Ο τομέας λιανικής ήταν ένας από τους περισσότερο πληγέντες τομείς της χθεσινής συνεδρίασης, επηρεαζόμενος από τις άσχημες προοπτικές της βρετανικής εταιρείας Game Group.

Tη μεγαλύτερη πτώση υπέστη η μετοχή της βρετανικής Woolworths, κατά 13,4%. Αντίθετα, ο ενεργειακός τομέας στηρίχθηκε από τις σταθερές τιμές πετρελαίου εν μέσω της συνεχιζόμενης γενικής απεργίας στη Βενεζουέλα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,2%.

Tέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, διακόπτοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα