Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 07:02
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Topix να οδεύει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 18 ετών. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Sony Corp. εμφάνιζαν απώλειες, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν μετά την απώλεια του στόχου για τις πωλήσεις της Target Corp., αλλά και μίας ακόμη εταιρείας λιανικής πώλησης, η οποία μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη της.

Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Kyocera Corp. και της Tokyo Electron Ltd. κινούντο πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της υπ' αριθμόν δύο εταιρείας παραγωγής memory chip στον κόσμο, Micron Technology, ότι το πρώτο τρίμηνο διευρύνθηκαν οι ζημίες της.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους εξαγωγείς να οδηγήσουν την αγορά, καθώς όλοι ανησυχούν ότι οι χαμηλές πωλήσεις τις ημέρες των εορτών θα δείξουν υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. με την Meiji Dresdner Asset Management Co. Ο Yoshitake, κρατά μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ.

Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 2% φθάνοντας στις 815,73 μονάδες και πολύ κοντά στο να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 18 ετών. Οι μετοχές της Sony, της Kyocera και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν περίπου το 17% των συνολικών απωλειών του δείκτη. Ο Nikkei υποχώρησε για δέκατη ημέρα σε σύνολο 11 ημερών και σε ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στις 8.335,09 μονάδες στις 12:58' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ανοδικά κινείτο ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα σε ποσοστό 0,3%.

Αλλού στην περιφέρεια, η ανησυχία για τη ζήτηση στις ΗΠΑ, ώθησε τον δείκτη Hang Seng στο Χογκ Κογκ χαμηλότερα κατά 1,1%. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE υποχωρουσε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου επτά εβδομάδων.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που στην Αυστραλία σημείωνε μικρή διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα