Αιχμηρή παρέμβαση ΗΠΑ κατά της Μόσχας στη διαμάχη για το φ. αέριο

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 19:13
UPD:19:48

Προειδοποίηση στη Μόσχα ότι στο θέμα της διεθνούς εμπορίας των ενεργειακών προϊόντων της δεν χωρούν «χειραγωγήσεις» απευθύνει η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική ηγεσία με κείμενο-διαμαρτυρία μιάς υψηλά ιστάμενης πηγής επέλεξε να καταστήσει σαφές ότι θέλει «να αναμετρηθεί» στο θέμα αυτό με τη Ρωσία. Η κυβερνητική πηγή είναι ο κ. Στέφεν Χάντλεϊ, δηλαδή ο Σύμβουλος του προέδρου Μπους, για θέματα εθνικής ασφάλειας. Η ομιλία του, με τις αιχμές έναντι της ρωσικής κυβέρνησης πάνω σε θέματα ενεργειακής πολιτικής δόθηκε στον Τύπο πολύ πριν να εκφωνηθεί.

Πάντως η κυβέρνηση του προέδρου Μπους μετρά μέρες μόνον πλέον στην εξουσία, δεδομένου ότι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου πρόκειται «να δώσει τη σκυτάλη» στον εκλεγμένο την 4η Νοεμβρίου 2008 (44ο) πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν την κίνηση αυτή του Χάντλεϊ ως «μία πολιτική διευκόλυνση» της απερχόμενης προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, μία ανασκόπηση της 8ετούς προεδρίας Μπους του νεότερου όσον αφορά ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, στηλιτεύονται τόσο «η επιθετικότητα» όσο και οι «αβέβαιες προθέσεις» της Μόσχας στα ζητήματα της εμπορίας των ενεργειακών προϊόντων της με την Ευρώπη.

Η Μόσχα καταγγέλλοντας, μεταξύ των άλλων, το Κίεβο για κλοπή του φυσικού της αερίου «μέσω παρακράτησης ποσοτήτων του, προορισμένων όμως γι αλλού», έδωσε την εντολή της διακοπής της ροής του προϊόντος στους αγωγούς της Ουκρανίας. Όμως, ποσοστό 80% του φυσικού αερίου, που η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται από τη Ρωσία διέρχεται από ουκρανικό δίκτυο αγωγών.

«Διαπιστώνουμε ότι, χωρίς να γίνονται σεβαστές οι αληθινές δημοκρατικές αξίες, δεν μπορεί να είμεθα εταίροι» τονίζεται σ' άλλο σημείο της ίδιας ομιλίας, με αποδέκτη τη ρωσική κυβέρνηση. «Όσο η Ρωσία δεν σέβεται ελευθερίες του λαού της και των γειτονικών με αυτήν, τόσο θα συρρικνώνεται η εταιρική σχέση μας μαζί της» προστίθεται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα