Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν ότι ο North Stream είναι απαραίτητος

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 20:09

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε σήμερα πως η διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία θα πειθαναγκάσει τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου North Stream, ο οποίος θα συνδέει κατ’ ευθείαν τη Ρωσία με τη Γερμανία, περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αντιληφθούν τώρα πως το σχέδιο αυτό είναι άκρως απαραίτητο και πως θα πρέπει να τεθεί σ’ εφαρμογή τάχιστα», τόνισε ο Πούτιν στη συζήτησή του με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, δηλώσεις που αναπαρήχθησαν από την ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο αγωγός North Stream -κοινό σχέδιο της Ρωσικής Gazprom και των Γερμανικών BASF και EON- θα συνδέει ένα δίκτυο αγωγών 1.198 χλμ από το Βιμπόργκ στη Ρωσία έως το Γκράιφσβαλντ στη Γερμανία, περνώντας κατά το μέγιστο τμήμα του κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Στα τέλη Δεκεμβρίου κι η γαλλική GDF Suez εξέφρασε τη θέλησή της να συμμετάσχει στον αγωγό, που οι αρχιτέκτονές του σχεδιάζουν να περαιώσουν έως το 2012.

Πολλές χώρες που περιβρέχονται από τα νερά της Βαλτικής -η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φιλανδία, η Πολωνία κι η Σουηδία- έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες στο περιβάλλον. Η Πολωνία κι οι βαλτικές δημοκρατίες διαβλέπουν επίσης στο σχέδιο αυτό τη βούληση της Μόσχας να παρακάμψει ενεργειακά τις χώρες που εκφράζουν εφεκτικότητα απέναντι στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα