Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 06:08
UPD:06:19

Απώλειες σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου πριν από τα στοιχεία που ενδέχεται να δείξουν ότι ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν στις χώρες που συναλλάσσονται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τονώνοντας τις εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Επίσης το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του γιέν καθώς τα παράγωγα έδειξαν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδες την επόμενη εβδομάδα. Το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και του γιέν μετά τη μείωση του αριθμού αδειών κατασκευής κατοικιών στη χώρα.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3585 στις 12:18 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3644 δολ. αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Αγοράστηκε στα 126 γιέν από 126,42 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 92,76 γιέν από 92,65 γιέν. Η βρετανική λίρα υποχώρησε στο 1,5050 έναντι του δολαρίου από 1,5095.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 70,58 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 71,27 σεντς που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Οι άδειες κατασκευής κατοικιών στην Αυστραλία μειώθηκαν 12,8% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε έξι χρόνια. Το νόμισμα κινήθηκε πτωτικά μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τα μέγιστα σε επτά χρόνια.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,8% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Τα στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν σήμερα στις 11 π.μ. στο Λουξεμβούργο. Διαφορετική έκθεση αύριο ενδέχεται να δείξει ότι οι λιανικές πωλήσεις στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ μειώθηκαν 1,7%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ στις αρχές Οκτωβρίου μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κατά 1,75%, στο 2,5% καθώς η περιοχή εισήλθε σε ύφεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Credit Suisse Group AG, η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της στις 15 Ιανουαρίου θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

H βρετανική λίρα υποχώρησε 23% έναντι του ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το ντεμπούτο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς η Βρετανία μείωσε τα επιτόκια περισσότερο από την ΕΚΤ, ενώ εισήλθε για πρώτη φορά σε ύφεση μετά από 17 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα