Κροατία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα

Μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στα νοικοκυριά
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 11:26
UPD:11:47

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα κήρυξε η Κροατία. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη λήψη μέτρων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, αλλά και καίριων οικονομικών τομέων, όπως της βιομηχανίας, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Στη «δέσμη» μέτρων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και ο περιορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει έως ότου υπάρξει νεότερη απόφαση της κυβέρνησης που να την ακυρώνει.

Στο μεταξύ, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ιβο Σάναντερ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης» και διαβεβαίωσε τους πολίτες πως «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα. 'Εχουμε φυσικό αέριο για τρεις εβδομάδες».

Σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των ενεργειακών εταιριών INA, Plinacro και HEP, ο κ. Σάναντερ σημείωσε πως η INA στοχεύει πλέον στη σύναψη περισσότερων συμβολαίων για την εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου. Μάλιστα, η ΙΝΑ στοχεύει σε συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό «γίγαντα» ΕΝΙ, βάσει της οποίας η Κροατία θα διασφαλίσει ορισμένες από τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΝΙ, στη βόρεια Αδριατική.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Νταμίρ Πόλαντσεκ, διαβεβαίωσε ότι τα νοικοκυριά είναι απολύτως ασφαλή και θα λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου. Ηδη το υπουργείο, διευκρίνισε ο υπουργός, λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που λαμβάνουν μεγάλοι, βιομηχανικοί πελάτες, κυρίως εταιρίες, όπως η ΗΕΡ.

Στην Κροατία δραστηριοποιούνται 37 διανομείς φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά, αλλά και οι βιομηχανικές μονάδες είναι συνδεδεμένα στα συστήματα τους. Κάθε ώρα η κατανάλωση φυσικού αερίου «αγγίζει» τα 580.000 κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 460.000 αφορούν την κατανάλωση που γίνεται από τα νοικοκυριά.

Ο επικεφαλής της HEP, Ιβαν Μράβακ δήλωσε πως ήδη οι ποσότητες φυσικού αερίου που λαμβάνει η ΗΕΡ μειώθηκαν στα 16.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα και ότι η εταιρία ήδη έκανε «στροφή» σε άλλα καύσιμα, όπως πετρέλαιο θέρμανσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα