Σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της BoE

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 14:02
UPD:14:33

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το επιτόκιο αναφοράς, από 2% σε 1,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας το 1694 και υποδηλώνουν την απεγνωσμένη προσπάθεια των νομισματικών αρχών στη Βρετανία να αντιμετωπίσουν την ύφεση και να ανακόψουν την ενδεχόμενη μακρά πορεία της.

Παράλληλα, φουντώνει η φημολογία ότι με τα επίσημα επιτόκια κοντά στο μηδέν, η κεντρική τράπεζα και η βρετανική κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστούν να προβούν στη λήψη έκτακτων μέτρων, ακόμη και σε εκτύπωση χαρτονομισμάτων για εξάλειψη του κινδύνου αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η BoE δεν είχε τα περιθώρια να κινηθεί διαφορετικά μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων που υποδηλώνουν ραγδαία αύξηση των ανέργων σε ένα εκατομμύριο το Νοέμβριο, χαμηλά επίπεδα καταναλωτικών δαπανών στην περίοδο των Χριστουγέννων και συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών.

Εντός του Δεκεμβρίου επιταχύνθηκε επίσης η καθοδική πορεία του κλάδου κατοικιών στη Βρετανία, σύμφωνα με μεμονωμένους δείκτες για τις τιμές των κατοικιών που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας οι στεγαστικές τράπεζες Halifax και Nationwide.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα