ΗΠΑ: Προσδοκίες για αλλαγές στον τομέα τεχνολογίας

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009 15:19
UPD:17:44

Την άμεση αλλαγή των νόμων που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας ζητά από τον Μπάρακ Ομπάμα στο πόρισμά της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αμέσως μόλις ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναλάβει καθήκοντα στο Λευκό Οίκο.

Επιβεβλημένη κρίνουν τη μεταρρύθμιση σε επίπεδο των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και την τροποποίηση ή και απόσυρση των κανονισμών που θυμίζουν ψυχρό πόλεμο και κρατούν τους ξένους επιστήμονες και μηχανικούς μακριά από τα αμερικανικά εργαστήρια.

Η απαγόρευση της πρόσβασης ξένων επιστημόνων στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ μπορεί να είχε νόημα πριν από κάποιες δεκαετίες -τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον κόσμο της τεχνολογίας-, σήμερα, ωστόσο, η κυριαρχία των ΗΠΑ είναι πλέον παρελθόν, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών.

Οι εν ισχύ κανονισμοί αντί να συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας αποτελούν ουσιαστική τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι περιορισμοί που επιβάλλει η νομοθεσία στις εξαγωγές και τη μετανάστευση επιστημών και μηχανικών στη χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «η οικολογία της καινοτομίας» αναφερόμενοι στους ανασταλτικούς ή ενισχυτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη χρήσιμων και προσοδοφόρων τεχνολογιών.

«Οι ΗΠΑ δεν προστατεύουν τις θέσεις εργασίας της χώρας απαγορεύοντας την είσοδο σε ξένους επιστήμονες. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να διώχνουν τις θέσεις στο εξωτερικό», προειδοποιεί η επιτροπή.

Πηγή: New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα