Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 05:28
UPD:05:40

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και των βιομηχανιών καθώς η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης οδηγεί χαμηλότερα τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group υποχώρησαν 5,3% μετά την ματαίωση επένδυσης 2,15 δισ. δολ. για την επέκταση του ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος στην Βραζιλία. Οι μετοχές της Keppel Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, υποχώρησαν 6,5% μετά την ακύρωση παραγγελίας ύψους 405 εκατ. δολαρίων. Απώλειες 5% σημείωσαν οι μετοχές της PetroChina Co. καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα και η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε.

Ο MSCI AC Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωσε απώλειες 2% φθάνοντας στις 242,38 μονάδες στις 10:57 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημερών του 4,9% . Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης το 2008 απώλεσε 58%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία των δύο δεκαετιών του.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εορτής. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 1,3%, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 1,5%. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωσαν απώλειες 1,4%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για μείωση της εσωτερικής παραγωγής. Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Στις 9 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index βυθίστηκε 2,1% κλείνοντας την εβδομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις από τον Νοέμβριο. Η ανεργία στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 7,2% το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Πέρυσι η χώρα απώλεσε 2,589 εκατ. θέσεις, κατά τις λιγότερες από τα 2,75 εκατ. θέσεις που χάθηκαν στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά για Πέμπτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, διευρύνοντας τις απώλειες του 12% την εβδομάδα που πέρασε, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μείωση της ζήτησης από την αντίστοιχη της παραγωγής την οποία αποφάσισε ο ΟΠΕΚ. Το αργό για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησαν έως 1,7%

Φθάνοντας στα 40,15 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα