Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 05:28

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και των βιομηχανιών καθώς η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης οδηγεί χαμηλότερα τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και των βιομηχανιών καθώς η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης οδηγεί χαμηλότερα τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group υποχώρησαν 5,3% μετά την ματαίωση επένδυσης 2,15 δισ. δολ. για την επέκταση του ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος στην Βραζιλία. Οι μετοχές της Keppel Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, υποχώρησαν 6,5% μετά την ακύρωση παραγγελίας ύψους 405 εκατ. δολαρίων. Απώλειες 5% σημείωσαν οι μετοχές της PetroChina Co. καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα και η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε.

Ο MSCI AC Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωσε απώλειες 2% φθάνοντας στις 242,38 μονάδες στις 10:57 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημερών του 4,9% . Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης το 2008 απώλεσε 58%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία των δύο δεκαετιών του.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εορτής. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 1,3%, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 1,5%. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωσαν απώλειες 1,4%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για μείωση της εσωτερικής παραγωγής. Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Στις 9 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index βυθίστηκε 2,1% κλείνοντας την εβδομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις από τον Νοέμβριο. Η ανεργία στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 7,2% το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Πέρυσι η χώρα απώλεσε 2,589 εκατ. θέσεις, κατά τις λιγότερες από τα 2,75 εκατ. θέσεις που χάθηκαν στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά για Πέμπτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, διευρύνοντας τις απώλειες του 12% την εβδομάδα που πέρασε, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μείωση της ζήτησης από την αντίστοιχη της παραγωγής την οποία αποφάσισε ο ΟΠΕΚ. Το αργό για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησαν έως 1,7%

Φθάνοντας στα 40,15 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.