Πτώση των επιτοκίων το Νοέμβριο

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 11:07

Μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Νοέμβριο του 2008, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξαίρεση αποτελεί το επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά, που παρέμεινε αμετάβλητο, καθώς και το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη, το οποίο σημείωσε άνοδο.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε το Νοέμβριο του 2008 αμετάβλητο στο 1,27%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσε πτώση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,05%.

Πτώση κατά 13 μονάδες βάσης σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,22% από 5,37% το προηγούμενο μήνα.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) μειώθηκε σημαντικά, κατά 118 μονάδες, στο 3,08%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) μειώθηκε ελαφρά το Νοέμβριο του 2008, κατά 4 μονάδες βάσης, στο 15,24%. Μείωση κατά 32 μονάδες βάσης σημείωσε και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 7,49%. Ιδιαίτερα σημαντική πτώση παρατηρήθηκε και στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα σχετικώς ποσά.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης στο 6,40% και το μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 71 μονάδες βάσης στο 5,60% από 6,31% τον Οκτώβριο του 2008. Σημαντική μείωση παρουσίασε και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς μειώθηκε κατά 57 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,35%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, σημείωσε το μήνα αυτό άνοδο κατά 21 μονάδες βάσης στο 5,24%.

Μικρές αυξήσεις παρουσίασαν το Νοέμβριο του 2008 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ μείωση σημείωσαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, καθώς και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις, παρουσίασαν άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 5,24% και 5,26% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,08%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,39%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα