Φόβοι για τα εταιρικά κέρδη

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 00:01

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωστία της εταιρικής κερδοφορίας εν όψει του πρώτου «κύματος» αποτελεσμάτων άσκησαν πιέσεις στη Wall Street, με τις μετοχές να διευρύνουν τις απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν η χειρότερη από το Νοέμβριο του 2008.

Η μετοχή του «γίγαντα» αλουμινίου Alcoa υποχωρούσε 7,5%, από τη στιγμή που η Deutsche Bank συνέστησε πώληση της μετοχής της εν όψει της επιδείνωσης της προοπτικής κερδοφορίας της.

Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, που άνοιξε χθες με την Alcoa, αναμένεται να είναι απογοητευτική, με το Bloomberg να προβλέπει μείωση 20% για τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έκλεισαν με πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, παρασυρόμενες από τον εξασθενημένο ενεργειακό κλάδο μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής αργού εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για κορύφωση των ζημιών στον εταιρικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,6%, με τις μετοχές μεγάλων ενεργειακών ομίλων να καταγράφουν απώλειες από 0,8% έως 10%. Πτωτικά όμως κινήθηκε και η αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για αυτοκίνητα παγκοσμίως, με τη μετοχή των BMW, Daimler, Porsche, Volkswagen, Renault και Fiat να υποχωρεί έως και 8,4%.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 της Βρετανίας υποχώρησε 0,5%, ο DAX της Γερμανίας 1,3% και ο CAC 40 της Γαλλίας 1,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα